22 februari 2010

De blindas rike och andra berättelser

Omslagsbild: De blindas rike och andra berättelser
De blindas rike är en plats där den enögde är kung. Det är i alla fall vad äventyraren Nunez tror och hoppas när han upptäcker ett samhälle vars invånare levt helt utan syn sedan generationer tillbaka. Ganska snart märker han dock att hans synförmåga inte är honom till gagn i en värld formad av och för människor utan ögon.

Nunez är dock inte beredd att utan vidare ge upp drömmen om sig själv som det blinda folkets ledare. När han misslyckas med att hävda sig i det dagliga livet siktar han istället in sig på att, i kraft av sin synförmåga, kullkasta det blinda samhällets föreställningar kring tillvaron i stort. Från att ha ansetts som allmänt oduglig, blir Nunez nu betrakad som skvatt galen.

När så kärleken drabbar Nunez tvingas han välja: är han beredd att botas från synen eller vill han hellre offra kärleken för sitt seende, genom att fortsätta leva "i ett tillstånd av ständig överretning och förryckthet"?

Utöver De blindas rike ryms ytterligare 11 berättelser mellan bokpärmarna i denna H.G. Wells-samling. Jag har ännu inte läst de övriga, men den här inledande berättelsen är så fascinerande att jag utan minsta tvekan törs rekommendera hela boken. Finns både som punktskriftsbok och talbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.