12 april 2010

Löpning av James F. Fixx


Vad kan vara mer lockande än att ge sig ut i löparspåret, nu när våren börjat göra sig påmind på allvar? För den som ändå inte riktigt lyckas uppbåda lusten att ge sig ut och jogga, kan jag rekommendera Löpning av James Fixx. Boken är det närmaste man kommer en bibel för löpare. Sedan den gavs ut första gången 1977 har den inspirerat mängder av löpare, oavsett ambitionsnivå. Nog för att mycket i boken kan kännas gammalmodigt idag, men sållar man bara lite finner man en hel del som fortfarande håller streck.

Handfasta tips varvas med välgrundade fakta om löpningens goda effekter för kropp och psyke. James Fixx var en överviktig storrökare innan han började springa, så många av de positiva verkningar han beskriver är också självupplevda. Ironiskt nog dog han av en hjärtattack i löparspåret, endast 52 år gammal. Motståndare mot löpning tröttnar aldrig på att påpeka detta. Men vem vet egentligen hur många år han hade levat om han inte hade sprungit? Och, som James Fixx själv påpekar i boken: det viktigaste är inte hur länge man lever, utan hur man mår när man lever.

1 kommentar:

  1. Låter som en bra bok att ha i lurarna och lyssna på under joggingpassen! :) Läser i katalogen att boken innehåller tips om hur man skyddar sig mot ilskna hundar - perfekt nu till våren när många låter sina "älsklingar" springa fritt på fälten!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.