28 maj 2010

Nånting har hänt av Joseph Heller

En varning för risken att överdosera cynism kan vara på sin plats... Är man lagd åt det känsligt romantiska hållet ska man nog helst undvika Hellers roman från 1974. När berättarjaget Bob Slocum ger sin sida av saken går ingen fri. Själv tycker jag att hans satiriska iakttagelser är ganska underhållande, fast en aning tjatiga efter ett par hundra sidor.

Bob lever ett till synes välmående medelklassliv med äktenskap, barn, villa och anställning på ett större företag. Trots sin välordnade tillvaro är han långt ifrån lycklig. Med en blandning av avsky, förakt och rädsla betraktar han arbetskamrater, chefer och familj. Dessa verkar i sin tur ganska upptagna av sin egen olycka och vantrivsel.

Det finns en uppsjö litterära skildringar av en materiellt välmående, men uttråkad medelklass och man kan väl nästan tala om en egen genre. Det handlar om den perfekta fasaden som till varje pris måste upprätthållas, men som i själva verket döljer både dubbelmoral och personliga tragedier. I Hellers version är situationen nattsvart och all sann glädje, kärlek och gemenskap är hopplöst förlorad. Bob Slocum är ingen sympatisk kille, men som sagt, det är trots allt ganska rolig läsning.

Nånting har hänt finns inläst som talbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.