31 maj 2010

Restaurang Hemlängtan av Anne TylerDet finns romanfigurer som aldrig lämnar dig efter er första bekantskap och det finns romaner som blir klassiker i ditt eget hjärta. Du blir äldre, du uppslukas av ditt liv och ett ständigt pågående nu. Samtidigt finns det inne i dig en värld befolkad av människor som du för alltid bevarar och i tanken beskyddar. Och ibland bara måste du göra ett besök i den världen igen; leta upp dem du för tillfället har behov av. Själv söker jag regelbundet upp Cody Tull, hans mor Pearl och syskonen Ezra och Jenny i Anne Tylers roman Restaurang Hemlängtan.

Anne Tyler föddes 1941 och är bosatt i Baltimore, där också de flesta av hennes romaner utspelas. Hon har skrivit drygt tjugo romaner och räknas som en av de stora i hemlandet USA. Det speciella med hennes romaner är hur hon gestaltar det svåra det innebär att vara människa. Med djup psykologisk insikt beskriver hon personerna i sina böcker just utifrån deras livsval och vad de kan föra med sig. Gemensamt för de flesta av romanfigurerna är att de delar en förundrad känsla av att det liv de lever är något de bara råkat hamna i. Kanske lever de egentligen någon annans liv - men vilka blir konsekvenserna om man verkligen gör något åt saken?


Pearl i Restaurang Hemlängtan är en hemmadotter som blivit lite för gammal och riskerar att förbli ogift. Lättnaden är stor när hon möter handelsresanden Beck Tull som vill gifta sig med henne. De bosätter sig i Baltimore och får tre barn. En dag går Beck sin väg för att aldrig komma tillbaka. Pearl tänker att om hon uppträder som vanligt och bara låtsas att han är på en av sina vanliga affärsresor kommer barnen aldrig att märka att fadern försvunnit för gott. De ekonomiska förhållandena i familjen blir sämre och Pearl tvingas ta jobb som kassörska i ett snabbköp. Familjen lever på burkmat och Pearl förväntar sig stor tacksamhet för de uppoffringar hon gör. Hon älskar sina barn men orkar inte med dem. Barnen lär sig att parera moderns häftiga humör och ständiga vredesutbrott och hittar sina egna sätt att överleva.


Berättarperspektivet växlar mellan Pearl och hennes tre barn. Cody, Ezra och Jenny väljer olika vägar att gå. Cody, som ständigt saknar sin far, drivs av tanken på framgång och materiellt välstånd. Han väljer samma bana som fadern och blir en framgångsrik säljare. Systern Jenny blir läkare och gifter sig med en änkeman med många barn. Ezra bor kvar hemma hos Pearl. Han arbetar på en restaurang som han sedan får ärva när ägarinnan blir sjuk och dör. Genast gör han om den till en plats som ska kännas som hemma, där maten som lagas ska ge tröst och där människor ska trivas. Varje år samlar han sin familj för en lång, trevlig middag, fast Cody frågar om Ezra inte märkt att det aldrig händer att alla håller sams och sitter kvar så länge att varmrätten hinner serveras. Ezra vill gott; han vill alla människor väl och en dag möter han rödhåriga, kortklippta Ruth. Ruth i trubbiga skor, smutsiga snickarbyxor och med ett munspel i fickan blir hans stora kärlek.


När Cody kommer på besök drabbas han av ett starkt, galet begär. Han vill ha Ruth, han vill smeka hennes genomskinliga hud och sätta ett par stiliga pumps på hennes små fötter. Han vill slå sönder och krossa Ezras lycka, till vilket pris som helst. Och visst får Cody betala.


Restaurang Hemlängtan är en rik roman om starka familjeband, om det förflutnas makt över människan, om missriktad omsorg och om kärlek, både helande och smärtsam.


Restaurang Hemlängtan finns som talbok

2 kommentarer:

  1. Anne Tyler är en av mina stora favoriter. Läs även Segla efter stjärnorna, Utan bagage och Lapptäcksplaneten.
    Hilda

    SvaraRadera
  2. Restaurang Hemlängtan har stått i min bokhylla sedan några år tillbaka, fick den och några till när en kompis farmors lägenhet rensades ut. Lägger genast till den till min sommarläslista!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.