25 februari 2011

Faller fritt som i en dröm av Leif G W Persson


Måndag den 28 februari är det 25 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme sköts till döds på Sveavägen i Stockholm. Teorierna och spekulationerna har varit många och ett antal böcker i ämnet har kommit ut. Faller fritt som i en dröm är Leif G W Perssons ”svar” på gåtan, eller kanske snarare hans teori presenterad i deckarens form.

Lars Martin Johansson, känd från tidigare böcker och chef för rikskriminalen, bestämmer sig för att en gång för alla lösa Palmemordet. Men han vill göra det diskret och med poliser som han litar på. Han kallar till sig polisintendent Anna Holt, kriminalkommissare Lisa Mattei och kriminalkommissarie Jan Lewin. Uppdraget tycks omöjligt; Palmegruppen, som man inte vill blanda in för mycket, förfogar över en enorm mängd material och även om svaret på gåtan döljer sig i någon av alla pärmarna är frågan hur man ska hitta dit. Under den officiella förklaringen att man ska se över de administrativa rutinerna kring arkiveringen av materialet griper de sig ända an det svåra arbetet. Genom att jämföra vittnesmålen från själva mordkvällen kommer Anna Holt en ny sanning på spåren. Mördaren sprang inte den väg som man hela tiden utgått från att han gjorde och ett av de vittnen som menat att hon sett mördaren måste ha fel.

Snart inser Lars Martin Johanssons spaningsgrupp att man söker efter sanningen i de egna leden. Men frågan är om spåren har kallnat och om sanningen går att få fram. Faller fritt som i en dröm är en spännande kriminalroman som diskuterar vad som egentligen hände den där kalla februarikvällen för så många år sedan. Och kanske kan det ha gått till ungefär så här. Vem vet?
Faller fritt som i en dröm finns både som talbok och punktskriftsbok i TPB-katalogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.