17 mars 2011

Böljelek av Johanna Limme och Martin Palmqvist


Det är i slutet av september 1897 och kyrkoherde Simon Eldfeldt i Asarum kallas in till Karlshamn för att hjälpa till med att utreda två mystiska dödsfall.

På ytan verkar de två händelserna – en ihjälslagen sjöman och ett dött spädbarn på en bakgård – inte ha något med varandra att göra, men bägge liken har siffran 13 skriven i pannan. Betyder det något? Kyrkoherde Eldfeldt är enligt all utsago ”bra på siffror” och dessutom själavårdare, så hans förre svåger, stadsfiskal Kant, ber honom om hjälp.

Parallellt med utredningen får läsaren också veta mer om kyrkoherdens problematiska äktenskap med den betydligt yngre Elin och följa hans systerson Ivar Jönsson, en drummel till dräng som nu fått arbete som reservkonstapel och våndas inför tanken på att behöva gifta sig.

Dessutom smyger en norsk lönnmördare omkring i gränderna och väntar på att utföra ett attentat mot kung Oscar II, som snart ska besöka staden.

Böljelek är en trivsam svensk småstadsdeckare som skickligt använder sig av miljö och tidsfärg för att transportera läsaren till det sena 1800-talets Blekinge. Limme och Palmqvist har tidigare skrivit både nutidsdeckare och ungdomsböcker, och Böljelek är den första i en serie om kyrkoherde Simon Eldfeldts äventyr som detektiv.

Böljelek finns som talbok i TPB-katalogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.