07 april 2011

Den röda grevinnan av Yvonne HirdmanJag tänker komma ut och erkänna… jag är en historienörd. Så nu vet ni det.

Därför blev jag så lycklig av boken jag just läst färdigt. Den röda grevinnan är en bok som passar mig som handen i hansken med dess ingredienser av intressanta och äventyrliga livsöden mot en bakgrund av ett tydligt tecknat Europa under det tidiga nittonhundratalet.

Boken tar sin början i att Yvonne Hirdman inser att hon inte riktigt kände sin mors bakgrund och historia. Hon viste att modern kommit till Sverige som politisk flykting före andra världskriget, att hon varit kommunist och bott i Moskva under trettiotalet och under en tid varit gift med en greve. När modern dör samlar Yvonne på sig hennes personliga papper, dagböcker och brev. Men det tar emot att börja läsa dem. Tiden hinner gå och många presumtiva källor hinner dö innan författaren bestämmer sig för att skriva sin mors historia.

När hon väl bestämt sig tar en detektivhistoria sin början. Det är här historienörden får sitt lystmäte tillfredställt, boken är en vandring i en forskares fotspår. Och det är inte vilken familj som helst som sakta blir tydligare framför våra ögon. Morfar från Tyskland och mormor från fransktalande Schweiz möts i Baltikum och flyttar som nygifta till Oxford för att sedan slå sig ned i Rumänien. Europas tidiga nittonhundratalshistoria påverkar familjemedlemmarnas öden och livsval.

Charlotte, Yvonnes mamma, hamnar så småningom i Weimartidens Berlin och blir engagerad kommunist. Det är den här delen av boken som jag tycker är den mest intressanta. En mycket tydlig förklaring hur det politiska landskapet i Tyskland ser ut och hur Hitler hjälps fram till makten av hyperinflation och politiska bråk mellan socialdemokrater och kommunister.

Yvonne Hirdman får inte svar på alla sina frågor men förleds för den sakens skull inte till att ta genvägen över att hitta på . Det som gör boken så fantastiskt bra är att det hon kommer fram till räcker och blir över. Vetenskapligt tillvägagångssätt behöver inte leda till en tråkig bok om man bara har ett tillräkligt starkt lysande undersökningsobjekt.

Boken finns som talbok i TPB-katalogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.