18 april 2011

Osynlig av Paul Auster


För Paul Austerfans finns mycket att känna igen och tycka om i spännande romanen Osynlig. Läsaren möter ett New York befolkat av författare och studenter, ond bråd död och en händelseutveckling som får ödesdigra följer för de inblandade. Vad mer kan man begära?

Romanen inleds 1967, Adam Walker är en ung man som studerar litteratur på universitetet. På en fest gör han en ny bekantskap, en trettiofemårig fransman vid namn Rubert Born. Born erbjuder sig att bli Walkers välgörare genom att finansiera en ny litteraturtidskrift, som Walker ska utforma och driva. Det hela verkar lite för bra för att vara sant, men efter en viss tvekan väljer Walker att gå emot sin magkänsla och nappa på förslaget. Dessvärre visar det sig efterhand att Rupert Born är en mycket komplicerad, och till och med farlig, man.

Jag har alltid höga förväntningar när jag sätter tänderna i en av Austers romaner och blev inte besviken den här gången heller. Allt finns där. Berättelser vävs in i berättelsen och som vanligt i Austers romaner sker hela tiden glidningar mellan fiktion och verklighet, där läsaren får göra sina egna bedömningar och tolkningar av händelserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.