23 september 2011

Man utan minne av Nicole Krauss


En man hittas av polisen i öknen, han är förvirrad och har tappat minnet. Upptakten är spännande och tät. Prologen är en suggestiv skildring av hur tusen meniga unga män bussas ut i öknen år 1953 för att bevittna en atombombssprängning. Händelsen får sin plats längre fram i romanen.

Om man har läst och gillar Paul Austers böcker så borde Krauss' debutroman från 2002 också kunna falla en i smaken. Man utan minne leder nämligen tankarna till hur Austers berättelser brukar vara konstruerade. En man någonstans i medelåldern drabbas av en livsomvälvande händelse och romanen beskriver hur denna händelse får ödesdigra konsekvenser för hela hans tillvaro. Allt som var välbekant och tryggt har rubbats i grunden. Själv har Nicole Krauss i intervjuer berättat om sin stora rädsla för förlust.

Krauss' romangestalt Samson visar sig ha drabbats av en tumör som skadat hjärnan. Detta orsakar i sin tur att tjugofyra år av hans liv har raderats ur minnet. Samson minns varken sin fru eller sin mors bortgång. Däremot kommer han ihåg sin barndom fram till tolv års ålder. Han värvas till ett medicinskt forskningsexperiment och ett minne från en annan person opereras in i hans hjärna. Det är minnet av en provsprängning som ägde rum 1953.

Man utan minne kan laddas ned från TPB-katalogen.

Av Nicole Krauss finns även Kärlekens historia och hennes senaste roman Det stora huset. Det stora huset finns både som talbok och punktskriftsbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.