02 november 2011

Kampen om järntronen"Sagan om is och eld" är namnet på en serie fantasyböcker av den amerikanske författaren George R.R. Martin. Serien påbörjades redan 1991, men den blev högaktuell på nytt i våras när tv-bolaget HBO började sända en serie, Game of Thrones, baserad på böckerna.

Berättelsen utspelar sig i riket Västeros där vintrarna och somrarna kan vara många år långa och där en hög mur i norr avskiljer riket från en mystisk ödemark som befolkas av laglösa och övernaturliga varelser. Eddard Stark, överhuvud för klanen Stark i norr, kallas till hovet av sin gamle vän, kung Robert Baratheon. Robert behöver Eddards hjälp, men han är omedveten om att drottningen intrigerar för att hennes egen släkt ska få makten i riket.

Lord Eddard och hans familj dras motvilligt in i kampen om järntronen. Samtidigt väntar ett annat hot på andra sidan havet: barnen till den förre konungen, han som dödades när Robert kom till makten. Och vintern närmar sig.

Kampen om järntronen publicerades ursprungligen i två delar på svenska: I vargens tid och Kampen om järntronen. Ytterligare två delar i serien finns inlästa som talböcker:

I vargens tid
Kampen om järntronen
Kungarnas krig
Svärdets makt

Översättningen till svenska är gjord av Louise Thulin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.