23 februari 2009

Något att säga dig

Hanif Kureishi slog igenom med filmmanuset till ”Min sköna tvättomat” (1985) och romanen ”Förorternas buddha” som kom 1990. ”Något att säga dig” påminner mycket om ”Förorternas buddha”. Platsen är återigen det mångkulturella London, där en brokig skara existenser driver omkring på sin jakt efter kickar. Personerna i Kureishis romaner söker ständigt efter frihet och skyr inga begräsningar, när det gäller kön, klass och etnicitet. Liksom författaren själv har huvudpersonen Jamal en förälder som kommer från Pakistan. Den här gången har dock Jamal hunnit bli medelålders, fast det hindrar honom inte från att springa på rock- och sex-klubbar..
Romanen börjar med att Jamal sitter på sin mottagning, en klient har just lämnat rummet. Han funderar över sin yrkesbana som psykoanalytiker, och där på första sidan (!) får läsaren reda på att Jamal för länge sedan har begått ett mord. Detta är alltså en psykoanalytiker som på samma gång är en mördare. Mordet är sammankopplat med Jamals stora kärlek Ajita, som försvann för trettio år sedan och som han inte lyckats glömma. Jamal berättar sin historia med Ajita, det är 1970-tal, radikalt och studenter som demonstrerar.

Romanen är full av bohemiska karaktärer, Jamals syster Miriam beskrivs som mer eller mindre fnoskig. Hon medverkar i pratshower och är tatuerad överallt. Henry är en neurotisk dramatiker som tar ectasy och viagra samtidigt och går på fetischklubbar med Miriam. Även Mick Jagger skymtar förbi på en fest.

Det är en underhållande historia Kureishi rört ihop. Det blir dock lite väl mycket sexklubbar och droger. Fast man ser på med ett roat överseende, det finns alltid en värme hos Kureishis figurer.
Låna boken hos TPB

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.