24 februari 2009

Revolutionary Road

Verkligheten har hunnit ikapp det unga paret Frank och April, de som brukade se sig som lite smartare, lite hippare och mera levande än sin omgivning. Nu är de gifta, har två barn och sitter fast i förorten. Frank arbetar på samma firma som hans far gjorde, Knox Business Machines, och April spelar i det lokala amatörteatersällskapet, fast inte ens där gör hon någon direkt succé. Det är 1950-tal och de bor på Revolutionary Road, titeln ironiserar över det stillastående och förljugna liv som medelklassen lever där. Cocktailparties och ändlösa tebjudningar beskrivs på en knivskarp prosa, ofta med en mörk humor. Författaren Richard Yates är fantastisk på att skildra det sociala spelet och den ångestskapande tristessen.

När April och Franks drömmar håller på att krascha totalt, skapar April en ny dröm. De ska ta med sig barnen och flytta till Paris, där Frank ska hitta sig själv, bli sitt sanna jag. April håller på att gå under i sitt stärkta förkläde, över att behöva spela den perfekta hemmafrun, medan Frank lyckas lindra sin leda med sprit och sunkigt vänsterprassel med sekreteraren Maureen. När April berättar om sina planer för Frank har han fått möjlighet att avancera på firman och tycker att de har det bra som det är. Då börjar grälen.

Revolutionary Road” gavs ut i USA 1961 och fick fin kritik. Romanen räknas som Richard Yates bästa bok och har fått kultstatus. Välförtjänt!
Låna boken hos TPB

1 kommentar:

  1. Men vilken är bäst egentligen, boken eller filmen?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.