02 april 2009

Sputnikälskling

Det är alltid en omtumlande,
ja, nästan en ”hypnotisk” upplevelse, att läsa en berättelse av japanen Haruki Murakami. Han skapar ett eget suggestivt universum, där kvinnor och katter går upp i rök och verkligheten rymmer flera parallella dimensioner.

Fast Murakamis berättelser börjar ofta enkelt och ”realistiskt", så småningom skruvas vansinnet upp. Den suveräna romanen "Fågeln som vrider upp världen” börjar med att huvudpersonen Tokada kokar spagetti och ger sig ut sedan ut i grannskapet för att leta efter sin försvunna katt. En mystisk kvinna ringer och talar om känslor, sedan försvinner Tokadas fru, en spåkvinna som heter Malta och hennes prostituerade syster Kreta dyker upp, och gåtorna blir bara fler. Huvudpersonen Tokada tappar dock aldrig fattningen, hur galet det än blir. Han sätter sig i stället i en brunn och börjar fundera..

I ”Sputnikälskling” är läraren K kär i Sumiré, men Sumiré älskar affärskvinnan Myu, som hon kallar ”Sputnikälskling”. Myu kan inte älska någon. Hon lever inte på riktigt, en del av henne är fången i en annan värld, sitter fast på ”den andra sidan”. En natt får K ett telefonsamtal. Myu ringer från en grekisk ö och berättar att Sumiré försvunnit. Han reser till ön för att leta efter henne, men börjar tro att Sumiré gått över till ”den andra sidan”, eller kan det vara så att hon försvunnit in i Myu?

Frågor om identitet, alienation och vemod över förlorad kärlek, är teman som återkommer hos Murakami. Närheten till andevärlden eller ”andra världar” är något som finns naturligt i japansk kultur. Murakami anses dock inte vara en ”typisk” japansk författare, utan en modern, västerländsk författare. Han har bott i många år i Europa och USA och influerats av amerikanska författare, som exempelvis Raymond Carver. Murakamis miljö är storstaden Tokyo och hans böcker är fulla av populärkulturella referenser till musik och film. Charlie Parker är en inspiration och Murakami drev också jazzklubben ”Peter Cat” i Tokyo under flera år.

Murakami är ett stort fan av David Lynch och boken ”Sputnikälskling” har mycket gemensamt med Lynchs film ”Mulholland Drive”.
I ”Mulholland Drive” är också huvudpersonerna två gåtfulla kvinnor som har en relation. Den ena lider av minnesförlust efter en bilolycka, kvinnorna börjar söka efter hennes rätta identitet och en mängd sällsamma händelser inträffar. Det hela är mycket surrealistiskt och filmen verkar utspela sig på flera plan. Man ställer sig frågan om dessa två kvinnor skulle kunna ses som olika aspekter av en enda person, en kvinna? Faktum är att det finns en sajt, en community ”Lost on Mulholland Drive” som enbart ägnar sig åt att spekulera i olika teorier och tolkningar kring hur filmen egentligen hänger ihop!

”Sputnikälskling” är inte Murakamis bästa bok, ”Fågeln som vrider upp världen”, ”Kafka på stranden” och hans novellsamlingar är ett strå vassare. Men ”Sputnikälskling” är mycket mer intressant än mycket av den litteratur som skrivs idag. Murakamis översättare Jay Rubin lär ha sagt något i stil med att: ”You read Murakami, and it changes your brain.”

År 2006 fick Haruki Murakami Franz Kafka-priset för romanen ”Kafka på stranden”. Murakami har genomfört 27 maratonlopp och hans senaste bok ”What I talk about, when I talk about running” innehåller berättelser om hans erfarenhet som löpare.
Låna boken hos TPB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.