20 april 2009

Vad är detta vad

"Vad är detta vad", med undertiteln "Valentino Achaks Dengs självbiografi" är en dokumentärroman, en fiktiv självbiografi och en politisk roman, spökskriven av den amerikanske författaren Dave Eggers.
År 2002 mötte Dave Eggers Valentino Achak Deng, en flykting från inbördeskrigets Sudan och en av "The Lost Boys". Dave Eggers har lyssnat på Dengs historia och skapat en fiktiv självbiografi. Intäkterna från biografin går till en stiftelse, "The Valentino Achak Deng Foundation" som arbetar med utvecklingsprojekt i södra Sudan och fördelar medel till sudanesiska flyktingar i USA m.m.

Det är "The Lost Boy"- himself, som berättar sin historia för oss. Hela den gruvliga historien om krig och våld berättas i jagform. Det är ett jag som stiger fram, ett subjekt. Det är en av människospillrorna som brukar flimra förbi på tevenyheterna, en av de där utmärglade varelserna som blickar in i kameran i något av flyktinglägren och man tänker "Så deprimerande" - och byter kanal. Men "Vad är detta vad" är ingen deprimerande berättelse, visst skildrar den ofta en mardrömslik tillvaro, men här finns både vänskap och kärlek och mycket livsgnista, trots allt. "Vad är detta vad" är en uppfodrande bok som inte låter sig tystas ned.

Romanen börjar i Dengs nya hemland USA med att han blir överfallen och rånad i sitt hem och där han ligger bunden med hoptejpad mun berättar han sin historia för oss. På ett osentimentalt sätt berättar Deng om skitjobben han utför i USA, om flyktinglägret Kakuma där han träffar sin älskade Tabitha, som senare blir mördad i USA av en landsman. Han berättar om vandringen genom öknen, när han med hundratals andra pojkar går mot Etiopien, om natten blir flera pojkar tagna av lejon. Men Deng är inte den som tycker synd om sig själv.

Temat för denna roman är själva berättelsen. Det är livsviktigt för människan att få berätta sin historia, att få bli sedd och lyssnad på. På sista sidan säger Deng:
"Jag ska berätta historier för människor som vill lyssna och för människor som inte vill lyssna, för dem som söker upp mig och för dem som flyr. Hela tiden kommer jag att veta att ni är där. Hur skulle jag kunna låtsas att ni inte existerar? Det vore nästan lika omöjligt som att ni låtsas att jag inte existerar."

Dave Eggers är en engagerad, radikal författare som driver skrivarskolor för ungdomar och ger ut böcker och tidskrifter på sitt förlag McSweeney´s. Eggers debuterade med den fiktiva självbiografin "Ett hjärtslitande verk av förbluffande genialitet" som blev en succé och gjorde honom förmögen. Han skänkte bort stora summor och startade McSweeney´s.

I USA är Dave Eggers något av en litterär maktfaktor och har till och med anklagats för att "Sweeneyfiera" andra författare. När Zadie Smith gav ut sin bok "Autografjägarna" blev hon kritiserad för att ha övergivit sin stil och blivit "Sweeneyfierad."
Andres Lokko skriver i en recension i GT följande om Dave Eggers stil:
"Eggers har ett språk de flesta författare skulle sälja, om inte sin mamma, så i alla fall några husdjur och en god vän för."
Låna boken hos TPB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.