29 juni 2009

Moonwalk - en biografi över en popikon som gått ur tiden

Omslagsbild: MoonwalkMichael Jackson (1958-2009) inledde sin karriär redan som 5-åring, i syskonbandet Jackson Five. När han senare blev soloartist intog han snabbt positionen som en av de ledande krafterna inom populärkulturen, med mästerverk som 'Billie Jean' och 'Thriller'. Fenomenet Michael Jackson begränsas inte till det rent musikaliska - dansen och musikvideorna anses allmänt utgöra lika betydande delar som musiken.

Självbiografin Moonwalk skrevs år 1988, när Michael Jackson befann sig på höjden av sin karriär. Här berättar han om sin tuffa uppväxt, där han från tidiga år drillades som artist av sin far Joseph, ofta med väldigt hårdföra metoder. Han delar även med sig av sina tankar kring musik, artisteri och berömmelse, men berör även mer kontroversiella ämnen som sina plastikoperationer, sin religiösa tro och sin vegetarianism.

De sista åren av Michael Jacksons liv kantades av pedofilanklagelser och ekonomiska bekymmer. Han var som bäst i färd med att repetera inför vad som var tänkt att vara hans storstilade final på artistlivet, konsertserien 'This is It', när han hastigt avled i förra veckan (25 juni). En popikon har gått ur tiden, men hans musik kommer att leva länge än.
Låna boken hos TPB

3 kommentarer:

 1. Jag blev så exalterad av boktipset att jag fick gå hem och lyssna på Thriller och Bad - vilka plattor! Har inte läst Moonwalk (ännu). Hälsningar Jesper

  SvaraRadera
 2. Glöm inte att lyssna på "Off the wall". Enligt mitt tycke den bästa skivan tillsammans med Thriller.
  "Don´t stop 'til you get enough"
  Magpie

  SvaraRadera
 3. Håller med om att det är starka plattor. En av mina personliga favoriter när det gäller Jacksons låtar är den något senare "Scream" från skivan "HIStory" (1995), fast jag måste medge att det skär lite i hjärtat varje gång jag ser de dyra vaserna gå i kras i musikvideon... Så vitt jag vet är det fortfarande den dyraste musikvideo som någonsin gjorts?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.