07 maj 2009

Alldeles för kort egentligen - om en mästare, Julio Cortázar

Julio Cortázar är en mästare - un maestro, som man säger i hans hemland Argentina. Vad kan man annars kalla en författare som lyckas med konststycket att skriva en novell om en bilkö(!) eller att i en och samma mening gå från ett telefonsamtal mellan en kvinna och hennes älskare, och svischa över till en gladiator i strid på arenan i antikens Rom?

Det finns inga gränser i Cortázars berättelser, människor och djur flyter ihop, olika tider och platser glider in i varandra, perspektivet kastas om, och den som betraktar är plötsligt den betraktade. Liksom i novellen ”Axotl” där huvudpersonen besöker akvariet Jardin des Plantes och studerar den märkliga varelsen axotl. I slutet av novellen kommer det: ”..och där kunde jag stanna i timtal och betrakta dem, iaktta deras orörlighet och ofattbart tröga rörelser. Numera är jag själv en axotl”.
Novellen ”Södra motorvägen” handlar om en bilkö. Man kommer rakt in i handlingen från första stund och läser om ingenjören i Pegueot 404, flickan i Dauphine-bilen, nunnorna i den lilla cittran till höger och alla de andra som sitter fast på motorvägen. Den andra dagen tar nunnorna av sig doket i värmen, folk blir goda vänner eller börjar bråka. Det uppstår en mängd aktiviteter. Ja, ett samhälle uppstår, med sagostunder för barnen osv. Någon dör och andra inleder ett förhållande. Men till sist börjar kön rulla igen och allt återgår till det ”normala”, om än med en viss saknad.

Cortázar uppfann också några fiktiva varelser som han kallade för ”Kronoper och Famer”. Själv var han en Kronop, en fantasifull varelse som skrattade och grät om vartannat. En Fam visste faktiskt vikten av att göra saker och ting i rätt ordning...
Låna boken hos TPB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.