11 januari 2010

Främmande jord

Jhumpa Lahiri föddes 1967 i London av föräldrar med bengaliskt ursprung men växte sedan upp i USA. 1999 belönades hon med Pulitzerpriset för novellsamlingen Den indiske tolken. Människorna hon skildrar har alla det gemensamt att de lever i flera världar. Oavsett om de själva har emigrerat eller om de är barn till människor som sedan länge etablerat sig i det nya landet finns hela tiden tankarna på det där andra ständigt närvarande; det som gör sig påmint på ett handfast sätt om man bryter mot outtalade konventioner om hur man bäst ska leva sitt liv eller mer subtilt, som när doften av en maträtt man trodde att man glömt oväntat smeker ens luktsinne och uppväcker en längtan svår att klä i ord.

Främmande jord består av åtta längre noveller om indiska invandrarfamiljer i USA. I titelnovellen presenteras Ruma, som lever ett välbeställt liv med man och son i en av Seattles östra förorter. Hon slutade sitt arbete som advokat när familjen flyttade från New York och väntar nu sitt andra barn. I Seattle har hon inte knutit några nya kontakter och eftersom hennes man reser mycket i arbetet tillbringar hon dagarna ensam med sonen Akash. När Rumas far, änkeman sedan några år, meddelar att han tänker komma på besök mottar hon beskedet med blandade känslor. Ruma blir vittne till hur en stark förtrolighet växer fram mellan Akash och hans morfar. Relationen mellan Ruma och fadern präglas däremot av avstånd och hemligheter. Ruma känner att hon borde erbjuda sin far ett hem hos dem men tvekar inför den stora förändringen. Fadern har träffat en ny kvinna på en av sina bussresor till olika platser i Europa och vill själv bestämma över sitt liv. Men inget av detta vågar de yppa för varandra och det finns en sorts rörande sorg i den välvilja som ändå utmärker deras försök till kontakt.


I Angår ingen möter läsaren Sang, trettioårig singel med en examen i filosofi och ett deltidsjobb i en bokhandel. Sang blir regelbundet uppringd av olika män som vill lära känna henne. Hon känner inte dessa män men de vet vem hon är genom bekantas bekanta till hennes föräldrar, som förtvivlat gärna vill se henne gift och helst med en man som liksom hon själv är bengal. Men som Sangs rumskamrater, Paul och Heather, snart inser så har hon har redan Farouk, en universitetslärare som hon räknar med att så småningom gifta sig med. Under tiden avvisar hon sina telefonfriare och gör vad hon kan för att underlätta Farouks liv genom att skriva ut hans anteckningar och sköta hans tvätt i sin egen tvättstuga. En dag ringer telefonen, Paul svarar och en okänd kvinna vid namn Deirdre frågar efter Sang. Sang befinner sig dock på besök i London. Ändå ringer Deirdre flera gånger och varje gång talar hon med Paul. Långsamt blir Paul indragen i ett intrikat relationsdrama som får sin dramatiska slutpunkt då han och Sang gör ett oanmält besök i Farouks hem.


I ett långsamt tempo och på ett klart, sparsmakat språk skriver Jhumpa Lahiri om människor som på olika sätt längtar; efter den speciella smaken av en särskild krydda, efter att hitta sin egen identitet och att få älska den man vill i en värld där familjebanden i bästa fall blir ett stöd, så länge de inte spänns för hårt.


Låna boken hos TPB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.