27 april 2010

Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer
Min lillasyster sa åt mig, "Du bara MÅSTE läsa böckerna. De är SÅ bra." Sedan sa min lillebrors tjej exakt samma sak. För sanningen är den att Stephenie Meyers böcker blivit extremt hajpade, älskade och lästa av miljontals människor.

Så för att inte behöva känna mig helt utanför, och för att försöka förstå mig på vad så många fastnat för, lånade jag den första delen i serien, "Om jag kunde drömma" ("Twilight" på engelska).

Boken handlar om 17-åriga Bella som flyttar till sin pappa i den sömniga lilla staden Forks i delstaten Washington i USA. Hon får snabbt ett par vänner i skolan (även om hon inte verkar gilla dem så mycket), och killarna är överförtjusta och tävlar om vem som får bjuda henne på skoldansen. På lunchrasterna intresserar sig Bella för fem syskon som alltid sitter för sig själva. Hon fascineras av dem, framför allt av den vackre Edward. Syskonen är mystiska, vackra och de umgås inte med de andra eleverna på skolan. Bella och den gåtfulle Edward börjar umgås i hemlighet, de blir så småningom förälskade, men Bella anar att det är något speciellt med Edward, någonting han inte berättar.

Edward och hans syskon är nämligen vampyrer, och Edward är egentligen hundra år gammal i en 17-årings kropp. Han får kämpa med alla sina krafter för att inte ge sig på Bella och döda henne trots att hon lockar honom med sin doft. Men de är som sagt kolossalt kära i varandra och, ja... det är egentligen vad boken handlar om, förutom en lite läskig händelse mot slutet av boken.

Boken är en ungdomsbok och jag kan förstå om tjejer på högstadiet och gymnasiet blir upp över öronen förälskade i boken och dess karaktärer. Känslan av igenkänning; skolmiljön och tonårstiden med lättare revolter mot vuxna och föräldrar. Den sensuella laddningen varje gång Bella och Edward är tillsammans kan säkerligen få ett och annat tonårshjärta att klappa.

Men jag har aldrig gillat vampyr-grejen. Jag förstår liksom inte. Och jag är lite för gammal för att kunna uppskatta kärlekshistorien. Kalla mig erfaren, luttrad eller cynisk. Tyckte dessutom att Meyer fastnade i alltför långa passager om sådant som jag hellre hade velat kunna föreställa mig. Man måste faktiskt inte beskriva precis allt, lite måste man våga lämna till läsarens fantasi.

Jag är ändå glad att jag provade på den första boken. Nu förstår jag ju vad "alla" pratar om.

Vill du bilda dig en egen uppfattning så finns boken att låna som talbok. Speltiden är ca 15 timmar. Gillar du gammaldags romantik, vampyrer och mystik - läs och dröm dig bort!

Serien består av totalt fyra böcker; "När jag hör din röst", "Ljudet av ditt hjärta" och "Så länge vi båda andas" är de övriga tre delarna.

2 kommentarer:

  1. Om man vill komma ifrån vampyr-grejen så kan jag tipsa om "Den hemliga historien" av Donna Tartt. Jag har inte läst Twilight-serien, men tycker upplägget påminner lite om Tartts spännande historia om några ungdomar vid ett litet college i USA. Det är en vuxenbok, men kan absolut läsas av ungdomar också. Ser att "Den hemliga historien" finns som talbok.
    Hälsn Bokälskare!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.