25 augusti 2010

Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang


Det är sommar, det är 1940-tal, och till den lilla ön Ön i sjön Uvlången kommer ett antal vänner för att umgås tillsammans och njuta av soliga dagar. Men en av sommargästerna hittas mördad - och mördaren är någon i sällskapet. När ännu ett lik flyter upp till ytan börjar det bli riktigt obehagligt, man kan inte lita på någon. Alla har motiv, alla har haft tillfälle.

Jag kan riktigt känna den svartvita atmosfären, dialogen och mystiken är som hämtad ur en gammal film som Damen i svart eller något annat rysligt. Brrr.

Mördaren ljuger inte ensam var Maria Langs debutroman och gavs ut 1949. Maria Lang, psudonym för Dagmar Lange, använde bergslagska Nora som inspiration för sina deckare och hon står idag staty vid Norasjön. Hon skrev ett stort antal böcker fram till sin död för snart tjugo år sedan, och tänk att jag bara har börjat!

Varför varför har jag inte gett mig på Lang förut? Detta är en underbart ljuvligt skrämmande deckare, för dig som gillar lite äldre miljöer, när det inte fanns mobiler, datorer eller DNA-tester, där hjälten måste lägga pussel för att komma fram till lösningen. Dessutom väldigt lättläst. Persongalleriet kan verka stort i början, men redan efter några kapitel är ju några av dem mördade...

Mördaren ljuger inte ensam finns som talbok i TPB-katalogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.