27 augusti 2010

Utrikes förbindelser av Alison Lurie



Vissa romaner bär man med sig genom livet och läser om då och då. Dessa favoriter håller alltid för förnyad läsning och skänker den trivsel, underhållning eller tröst som man är ute efter. Utrikes förbindelser av Alison Lurie är en sådan bok. För den belönades författaren med Pulitzerpriset 1985.

Huvudpersonen Vinnie Miner, en drygt femtioårig universitetslärare, är forskare i barnlitteratur med inriktning på muntligt traderade barnramsor. Hon är en övertygad anglofil som i bokens inledning belåtet tar plats på planet till London. Hon har fått ett sexmånadersstipendium och ser fram emot att för en längre period få vistas i sitt eget hjärtas hemland. Den behagliga flygresa hon längtat efter störs dock av två irritationsmoment. För det första får Vinnie i sin medförda dagstidning läsa en svidande kritik av sina senast publicerade forskningsresultat. För det andra ockuperas platsen bredvid henne av Charles ”Chuck” Mumpson, en vulgär ingenjör från Tulsa, Texas, klädd i cowboy-boots och byxor med fransar. Det allra värsta i Vinnies ögon är dock att han inte medfört något att läsa för den långa resan över Atlanten, i stället är Chuck sugen på samtal och mänsklig kontakt.


Det blir en händelserik tid i London för Vinnie, om än inte riktigt som hon planerat. En yngre kollega från samma universitet, en vacker ung man vid namn Fred, befinner sig också i staden och deras vägar korsas ofta. Han förälskar sig i en äldre skådespelerska som Vinnie är ytligt bekant med och Vinnie blir mot sin vilja indragen i deras kärlekssagas uppgång och fall. Men Vinnie är van vid att vara en betraktare som står vid sidan om; förutom ett kortare äktenskap har hon levt ensam. Hon har dock inte saknat män i sitt liv även om hon tröttnat på att alla kortare förbindelser hon har med olika kollegor alltid avslutas med ett tack för att Vinnie är en sådan god kamrat. Vinnie inser att ingen man någonsin har älskat henne för hennes egen skull. I sådana stunder av nedstämdhet och missmod finns vid Vinnies sida, osynlig för andra än henne själv, en ständigt svansviftande, inställsam hund som pockar på uppmärksamhet. Han lystrar till namnet Fido och materialiseras för Vinnies inre syn då hon känner sig extra sårbar.


Läsaren av denna roman inser dock att allt kan hända och att kärleken kan komma i många skepnader, till och med i form av en rödlätt, obildad Texas-bo. När Chuck Mumpson av en händelse gör förnyad entré i Vinnie Miners akademiskt präglade liv kan Fido dra sig tillbaka och för en tid försynt slicka sina tassar. Vinnie får vara med om något hon aldrig tidigare upplevt och på Londons regniga gator kan hon njuta av känslan att få bära en mjuk regnkappa i siden, en gåva från någon som – faktiskt - betraktar henne med äkta kärlek.

Utrikes förbindelser finns som talbok

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.