30 augusti 2010

Mys med ölandsmystik


Om du gillar spänningslitteratur, men ännu inte har läst Nattfåk och de andra ölandsromanerna av Johan Theorin så är det bara att gratulera. Jag brukar inte läsa deckare, men även om ingredienserna mord, brott och en polis ingår så är det också en berättelse om förlust, kärlek och det förgångnas inflytande på nuet. Dessutom med lite övernaturliga inslag, något som jag är svag för!

En barnfamilj från Stockholm köper och flyttar in på en gammal gård vid havet på norra Öland. Familjen drabbas av sorg när ett oväntat dödsfall inträffar mitt i flyttlyckan. Allt utspelas i ett snöigt vinterlandskap, där snöstormen till slut drar in med fruktansvärd kraft.

Nattfåk är den andra i ordningen i Ölandskvartetten och givetvis ska man förstås börja med Skumtimmen. Det har inte jag gjort, så jag får reparera ”skadan” i efterhand. Romanerna är visserligen fristående från varandra, så jag tror inte att det gör så mycket att jag började i fel ända. Den tredje delen, Blodläge, kom ut under våren och nu väntar alla Theorin-fans därute på nummer fyra.

Nattfåk påminner lite om Människohamn av John Ajvide Lindkvist. Jag tycker personligen att helhetsbetyget dras ned en aning av våldsamma action-scener i slutet (som gjorda för film), men i övrigt är det väldigt bra böcker!

Nattfåk finns som talbok (på svenska och finska) och punktskriftsbok

Alla böcker av Johan Theorin i TPB-katalogen

2 kommentarer:

  1. Jag gillade inte alls Skumtimmen, gravt överskattad enligt min mening, men läste ändå Nattfåk och tyckte lite bättre om den. Har Blodläge hemma, men är osäker på om den är värd mina dyrbara lästimmar. :)

    SvaraRadera
  2. Hej, blir lite nyfiken på vad det var du inte gillade. Jag ska läsa Skumtimmen och se vad jag tycker!
    /Carina

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.