10 augusti 2010

Mordet i Eiffeltornet av Claude Izner


Det är 1889. Det är världsutställning i Paris och på Champ de Mars vimlar det av utställare och besökare. En kvinna faller ner död i Eiffeltornet. Är hon stucken av ett mördarbi? Amatördetektiven Victor Legris, som tillsammans med sin japanske kompanjon Kenji Mori driver bokhandeln Librairie Elzévir, dras in i mysteriet. Han attraheras av den vackra konstnärinnan Tasja anställd på tidningen Le Passe-partout som bevakar mordet. Men varför är hon så hemlighetsfull? Är Tasja mördaren?

Mordet i Eiffeltornet är en lättläst detektivroman vars främsta förtjänst är den mysiga stämningen. Paris i slutet av 1800-talet; hästdroskor som rullar över kullerstenar, tjusiga klänningar, smala gränder. Seine ringlar utanför Notre-Dame och på Montmartre byggs Sacré-Coeur. Jag drömmer mig bort...

Claude Izner är pseudonym för systrarna Liliane Korb och Laurence Lefèvre. Mordet i Eiffeltornet gavs ut tidigare i år på Kabusa och är alldeles nyinläst som talbok. Det är den första fristående boken i en serie böcker med Victor Legris. Kabusa berättar i ett mail att systrarna skrivit nio böcker och att totalt tolv är planerade, en bok för varje år fram till 1900. Det är ännu inte bestämt när nästa bok ska komma på svenska, troligtvis under 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.