17 augusti 2010

Tusen skärvor tillit av Helena von Zweigbergk


Jag lyssnade på Helena von Zweigbergks egen inläsning av Ur vulkanens mun för två år sedan och greps av berättelsen om familjen på semesterresa, om den till bristningsgränsen spända relationen mellan mannen och hustrun. Det var en kusligt bra berättelse, så grym och så verklig. Jag rös av både olust och välbehag.

Därför bestämde jag mig för att jag måste läsa fler böcker - relationsromaner! - av Helena von Zweigbergk. Hon som varit filmkritiker i tv och skrivit deckarna om fängelseprästen Ingrid ni vet. Bland annat.

Tusen skärvor tillit handlar om Tom och Jessica. De är båda i 20-årsåldern när de träffas, båda har många kortvariga förhållanden bakom sig, de kommer från olika bakgrunder, men attraheras ändå av varandra, och trots att ganska mycket talar emot det flyttar de ihop och skaffar barn (och en kanin och en burfågel). Vardagen ändrar sig drastiskt när dottern Greta föds, och Tom, som verkar rädd för att binda sig, drar sig undan, umgås med vänner på egen hand, kommer hem sent, är otrogen. När Jessica börjar jobba igen är rollerna omvända. Tom blir den perfekta hemmapappan medan Jessica njuter av friheten och hämnas Toms otrohet genom att vara otrogen själv.

Egentligen är både Tom och Jessica som skärvor som försöker bygga sig ett eget liv trots många svikna löften i livet, från föräldrar och syskon, från tidigare partners. Det blir trassligt, och de sviker varandra, försöker förlåta och jobba vidare. Det finns ändå någonting som är värt att kämpa för, även om jag kan ha lite svårt ibland att förstå exakt vad. Kanske behöver de helt enkelt varandra för att de är mycket starkare tillsammans än som ensamma spillror. Hur läskigt det än kan vara att binda sig vid någon och våga lita på att denna någon kan erbjuda trygghet.

Boken växlar berättarperspektiv mellan Tom och Jessica. Det är en stor tillgång att få gå in i var och ens tankar och känsloliv, det ökar förståelsen för varför de ibland väljer att göra som de gör. Helena von Zweigbergk är en mästerlig relationsskildrare, ibland är det nästan så nära att det gör ont.

Tusen skärvor tillit finns som talbok och som punktskrift.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.