28 oktober 2010

Anteckningar om en skandal av Zoë Heller


bild från filmenKatastrofen är ett faktum redan på första sidan i Hellers roman. Vännerna och före detta kollegorna Barbara och Sheba har tillfälligt lånat ett hus och där gömmer de sig undan mediadrevet i väntan på rättegång. Genom Barbaras återblickar rullas den spännande historien upp för läsaren.

Och det är verkligen en fascinerande berättelse Heller har skrivit! Den börjar två år tidigare, när den 41-åriga Sheba Hart anländer till sin första arbetsdag på en kommunal grundskola i norra London. Hon har anställts för att undervisa i konsthantverk och keramik; vacker och elegant sveper hon in i lärarrummet i lång vid kjol och slarvchic frisyr. Det är uppenbart för alla att hon kommer från en priviligierad miljö. Hon bor med sin äldre make och två barn i fashionabla överklassområdet Highgate och har inte behövt arbeta för sin försörjning. Sheba är med andra ord ingen rutinerad lärare, redan från början har hon svårt att disciplinera eleverna, som kommer från socio-ekonomiskt utsatta områden. Hon har ingen vana att hantera utåtagerande ungdomar och under lektionerna råder mer eller mindre kaos. Kollegan Barbara är i sextioårsåldern och har däremot arbetat som lärare i många år. Klassrummet är den plats där hon fungerar bäst, med tydligt definierade riktlinjer och regler. Privat är hon en mycket ensam människa, ogift och utan barn lever hon tillsammans med sin katt. Trots de uppenbara skillnaderna utvecklas efterhand en vänskap mellan de båda och i Barbaras ögon är Shebas liv perfekt, närmast sagolikt. Chocken blir desto större när Sheba i förtroende avslöjar för henne att hon inlett en kärlekshistoria med en femtonårig elev.

Heller har skrivit är en välgjord och komplex historia, där brottet och skuldfrågan diskuteras utan enkla svar eller domslut. Som läsare måste jag förundras över hur Sheba så totalt blundar för riskerna och de uppenbart fatala konsekvenserna om relationen uppdagas. Intellektuellt förstår hon givetvis att relationen borde avslutas, men istället utvecklar hon en passionerad besatthet och låter sig hamna i en obehaglig beroendeställning till sin betydligt yngre älskare. Till slut är nästa kärleksmöte det enda som betyder något för henne.

Heller beskriver också klassamhället på ett oerhört träffande sätt och hur till synes obetydliga detaljer markerar klasstillhörighet. Det finns en snobbism hos Sheba, som hon själv är helt omedveten om. Sympatierna finns hos Barbara, berättaren. Olyckliga, ensamma Barbara, som lider av att bli nedlåtande betraktad i snabbköpet. Men Barbara är inte heller en okomplicerad människa, utan döljer sin karaktär stråk som inte är helt igenom behagliga. Hon värderar lojalitet i vänskap mycket högt, men den självupptagna och omogna Sheba lever inte upp till förväntningarna. Barbaras besvikelse är stor när hon inser att hon än en gång har åsidosatts av någon som står henne nära. Detta i sin tur leder till att det är just Barbara som sätter stenarna i rullning.

Anteckningar om en skandal finns som talbok

Filmen från 2006, med Judy Dench och Cate Blanchett i rollerna, är också mycket sevärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.