25 oktober 2010

Ränderna går aldrig ur av Agnes Hellström
Agnes Hellströms debutroman utspelas på internatskolan i Sigtuna och handlar om tonårstjejen Elin. Hon är uppvuxen hos sin mamma i Gimo under ganska enkla omständigheter. Mormodern bor i villa i Djursholm, men Elins mamma har valt att ta avstånd från sin förmögna familj, så de träffas sällan. För Elin känns mammans val som ett svek, för nog skulle livet vara mycket mer spännande om de inte levde så isolerade från den övriga släkten. När det är dags att tänka på gymnasiet blir Sigtunaskolan föremål för Elins drömmar och längtan. Många av hennes släktingar, även hennes mamma, har varit elever där och i fantasin blir Sigtuna den plats där hon kommer att hitta samhörighet och få en tydlig struktur på sin tillvaro.

Tillvaron på skolan blir inte riktigt så okomplicerad som hon hoppats. Skolkamraterna har präglats av uppväxter i priviligierad överklasssmiljö, vilket gör att Elin blir lite av en udda fågel. Hon reflekterar över invigningsriterna och den strikta hierarkin bland eleverna. Trots allt lyckas hon ganska raskt finna sig till rätta och blir tillsammans med en kille i trean. Men kanske är hon inte så kär i honom som förförd av det liv han representerar och kan erbjuda. Samtidigt har Elin sitt eget påbrå. Morfaderns far var en av de donatorer som möjliggjorde grundandet av skolan. Att ha ett namn visar sig vara till en tydlig fördel i den speciella miljö hon vistas i. Till sin artonårsdag får hon dessutom veta någonting som dramatiskt förändrar hennes situation.

Ibland blir det lite för mycket veckotidningsnovell av Ränderna går aldrig ur, men Hellström tar upp ämnen som berör ungdomar - längtan efter kärlek, gemenskap och självständighet. Elin är en eftertänksam tjej som reflekterar över sina två världar och deras oförenlighet. Fördomar frodas i båda världarna, men handlar om olika grupper av människor. I Gimo riktas de mot invandrare och i Sigtunamiljön mot sossar och lata arbetare. Bokens stora förtjänst ligger i betraktandet av Sverige som ett delat samhälle, där chanser och tillgångar är ojämnt fördelade och människor ur olika samhällsklasser aldrig (eller sällan) möts.

Ränderna går aldrig ur finns som talbok i TPB-katalogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.