08 november 2010

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson


Allan Karlsson har inte lust att fira sin hundraårsdag. Så han kliver helt sonika ut genom fönstret i sitt rum på äldreboendet, står en stund och funderar i rabatten - och ger sig sedan iväg.

Sällan har jag läst en sådan av berättarglädje sprudlande skröna till historia. Allan Karlsson är inte vilken gubbe som helst - han har varit med om det mesta och träffat de flesta, att han vid hundra års ålder inte räds några äventyr. Han har ju drabbats av syster Alice och har helt enkelt inte lust att vara kvar på äldreboendet. Och att han känner så förstår man snabbt eftersom Allan är en man som ständigt varit i rörelse och sällan haft en fast plats i tillvaron, utan färdats dit händelserna råkat styra honom. "Det är som det är, och det blir som det blir" som han själv uttrycker det. Sålunda har han hunnit med att spränga broar i spanska inbördeskriget, äta middag (samt inmundiga en hel del supar) med ett antal högt uppsatta män såsom Harry S. Truman, Charles de Gaulle, Josef Stalin och Mao Zedong, vandra genom Himalaya, sitta fängslad i Teheran och elda upp hela Vladivostok tillsammans med Albert Einsteins okände halvbror - bland mycket annat.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann är en hejdundrande rolig och helt osannolik berättelse som tar dig genom praktiskt taget hela 1900-talets historia - samt på biljakt genom halva Sverige. Läs, skratta, njut och förtjusas! Boken finns inläst som talbok och kommer som punktskrift i december.

1 kommentar:

  1. Verkligen superkul läsning - även om boken förmodligen aldrig kommer att beredas plats i de finare litterära salongernas bokhyllor. Kanske just därför den var så läsbar? ;-) Det var svårt att övertala sig själv att lägga ifrån sig boken, och man såg verkligen fram emot nästa kväll så länge boken varade. /Kalle

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.