27 december 2010

Alfabetsserien av Sue Grafton


Vintern är en perfekt tid för deckare, mörkt och kallt ute, man kryper ihop i soffan med en spännande historia. Eller flera ...

För ett antal år sedan sprang jag på "A som i alibi" av Sue Grafton på biblioteket. Jag vet inte vad som fick mig att låna hem boken, men jag slukade den och läste genast vidare; "B som i brand", "C som i chock", "D som i drunknad", "E som i eld", "F som i flykt" ...

Den första boken i alfabetsserien kom 1982 och sedan dess har Grafton troget fortsatt, bokstav för bokstav, sin historia om privatdeckaren Kinsey Millhone i staden Santa Teresa i Californien. Den svenska översättningen sträcker sig till "N" ("N is for noose"), som på svenska fått den något märkliga titeln "Villospår". (Märklig eftersom man plötsligt tog avsteg från alfabetet i översättningen av titeln. Något man redan provade på lite försiktigt med "M", som på svenska fick titeln "Arvingen eller M som i mord".) För några år sedan översattes också "S som i saknad", men däremellan finns alltså en lucka.

I originalspråk har serien kommit till "U" - "U is for undertow". Så, beroende av om Grafton tänker sig W eller inte så återstår alltså enbart 4 eller 5 titlar innan alfabetet är fullbordat! På Sue Graftons officiella hemsida finns ett välbesökt forum där hängivna läsare gärna kommer med förslag på nästa titel. Just nu diskuteras vad "V" ska komma att heta, och några idéer är "V is for vanity", "V is for victim" och "V is for vandal". Vi får väl se!

Det handlar alltså om privatdeckaren Kinsey Millhone. Det är Californien, det är 80-tal. Mobiltelefoner finns inte, inget Internet. Kinsey, en tjej i 30-årsåldern, som efter ett par spruckna äktenskap och en avslutad karriär som polis startar eget, spanar, kollar pappersregister, telefonkataloger, ringer med sladd-telefon, skriver post it-lappar och kör en Bubbla. Den lilla värld hon lever i blir också läsarens lilla värld. Joggingturen på stranden om morgnarna, pickles-smörgåsarna, hyresvärden Henry (i 80-årsåldern men fortfarande stilig som den), de spännande/oanade middagarna på den ungerska restaurangen ... Miljön runtom är hela tiden densamma, medan uppdragen och mordhistorierna är nya för varje bok.

Serien är helt underbar om du frågar mig. Kinsey är en väldigt sympatisk tjej; hon är inte perfekt, hon klantar sig och gör fel, ändå lyckas hon alltid lösa mysterierna till slut. Och jag tilltalas verkligen av den nostalgiska 80-talsatmosfären. Samtliga svenska översättningar finns som talböcker. Bara att ladda hem och börja läsa! Två av dem finns också som punktskrift.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.