04 mars 2011

Skenverk av Christopher Priest


Den unge journalisten Andrew Westley har alltid haft känslan av att han har en tvillingbror. Hans adoptivföräldrar har aldrig hört talas om någon tvilling och i hans identitetspapper finns inte heller några uppgifter om detta. Men en dag får Andrew tag på en dagbok som har tillhört hans biologiske farfar. Med hjälp av dagboken nystar han upp en mörk och dramatisk härva av magi, kärlek och prestige, och får till sist veta vad som hände den försvunne tvillingen.

Dagboken berättar historien om Alfred Borden och Rupert Angier, två konkurrerande scenmagiker i början av 1900-talet. Deras skilda personligheter och bakgrund får deras tävlan att urarta till en bitter fejd där de gör allt de kan för att sabotera varandras föreställningar och avslöja motpartens trick.

Borden utvecklar ett nummer där han magiskt teleporteras till en annan del av teaterlokalen, och fastän Angier misstänker att han använder sig av en dubbelgångare kan han inte bevisa det. Desperat, och i behov av ett trick som kan bräcka Borden, vänder sig Angier till den store uppfinnaren Nicolas Tesla, som tillsammans med honom tar fram en maskin kapabel att verkligen utföra teleportation. Problemet är att maskinen också skapar en kopia av personen som teleporteras – den dubblerar Angier och lämnar hans ena kropp kvar i maskinen samtidigt som den andra kroppen dyker upp på annan plats. Angier tvingas ta till brutala metoder för att bli av med kopiorna och samtidigt dölja sin hemlighet för Borden, som känner sig hotad av konkurrentens framgångar.

I ett försök att sabotera Angiers maskin råkar Borden orsaka en olycka som drabbar både honom själv och Angier och blir slutet på deras karriärer. Angiers drar sig tillbaka till ett gods på landet, en plats som långt senare ska visa sig dölja svaret på mysteriet med Andrews försvunne tvillingbror.

Romanen filmatiserades 2006 under titeln The Prestige.

Skenverk har översatts av Martin Bergström och finns som talbok i TPB-katalogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.