10 augusti 2011

Svantjuvarna av Elizabeth Kostova


Elizabeth Kostova slog igenom stort med rysaren Historikern för några år sedan. Svantjuvarna är hennes andra roman, och i likhet med Historikern är det en berättelse om ett försök om att lösa en historisk gåta. Den här gången handlar det dock inte om vampyrer utan om konst och kärlek.

Den framgångsrike psykiatrikern Andrew Marlow får i uppgift att ta hand om en psykiskt sjuk man som har attackerat en impressionistisk målning på National Gallery of Art i Washington. Mannen, som visar sig heta Robert Oliver och som själv är en hyllad konstnär, är mycket tillknäppt och vägrar att prata med Marlow eller förklara sin handling. Men när han får tillgång till papper och kolpenna börjar han att skissa bilder av en vacker mörkhårig kvinna i ålderdomlig dräkt – samma bild, om och om igen.

Marlow blir fascinerad av fallet och i sina försök att förstå Oliver tar han kontakt med både hans fru och hans älskarinna. Fram växer bilden av en man med stor charm men också med ett stort ego och ett hänsynslöst drag som får honom att skada de människor som kommer honom nära. Hans besatthet av den okända kvinnan tycks höra ihop med en bunt gamla brev, en korrespondens mellan de två franska 1800-tals konstnärerna Béatrice de Clerval och Olivier Vignot, samt en mystisk försvunnen tavla med titeln Svantjuvarna.

Ju mer Marlow studerar fallet, desto mer fascinerad blir han och snart upptas även hans tankar av den vackra Béatrice, hennes olyckliga kärlekshistoria och hennes önskan om att få leva som konstnär. Tillsammans med Olivers älskarinna Mary tar han sig långsamt allt närmare sanningen om Béatrices tragiska öde.

Svantjuvarna är översatt av Ann Björkhem och finns som talbok i TPB-katalogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.