09 maj 2011

Flickan under jorden av Elly Griffiths


Ibland vill man läsa en deckare, och helst då en riktigt bra. Flickan under jorden av Elly Griffiths är en sådan bok. Det sägs att Elly Griffiths delvis använde sin man, som lämnade sitt arbete på bank för att utbilda sig till arkeolog, som förebild till sin kvinnliga huvudperson. Det är den första delen i en serie om arkeologen och benexperten Ruth Galloway. Ruth undervisar vid University of North Norfolk och lever med sina två katter i en liten stuga i ett kargt landskap. Hon är i fyrtioårsåldern, väger sjuttionio och ett halvt kilo och räknar med att förbli ensamstående i resten av sitt liv, en tanke som hon sedan länge förlikat sig med.

Då hittar polisen i Norfolk ett människoben i saltängarna alldeles i närheten av platsen där Ruth har sin stuga. Man misstänker att det kan vara ett ben från Lucy Downey, en flicka som kidnappades tio år tidigare men aldrig återfunnits. Kriminalkommissarie Harry Nelson kontaktar Ruth, som ställer upp med sina expertkunskaper om ben. Ruth och Harry, ett till synes omaka par, kommer varandra nära i sökandet efter sanningen. Så försvinner ännu en liten flicka. Ruth finner sig vara indragen i en intensiv mördarjakt. När hon får ta emot hotfulla meddelanden via sms förstår hon att hon själv är i fara.

Flickan under jorden är välskriven och mycket spännande. Det som gör den extra rolig att läsa är de fina person- och miljöbeskrivningarna. Landskapet och miljön beskrivs så att man själv får lust att resa dit; man vill uppleva dimman och den råa luften och gå på de stigar där Ruth går. Ruth, som värnar om sin rätt att leva som en enstöring, och Harry, en polis som lever ett ganska vanligt liv i ett relativt harmoniskt äktenskap, är inte riktigt beredda på de konsekvenser deras möte får. Och det finns fler böcker om Ruth Galloway och Harry Nelson, det här är bara den första.

Flickan under jorden finns som talbok i TPB-katalogen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.