16 maj 2011

Det var länge sedan det var så här spännande av Cecilia Davidsson


Egentligen ville jag skriva om Cecilia Davidssons nya roman Det man har och det man drömmer om. Men den finns ännu inte att låna i TPB-katalogen och därför ska jag istället tipsa om hennes näst senaste bok, novellsamlingen Det var länge sedan det var så här spännande. Cecilia Davidsson är född 1963 och debuterade 1994 med novellsamlingen En av dessa nätter, som hon fick Katapultpriset för. Hon har skrivit flera novellsamlingar, två romaner och barnböcker.

I Cecilia Davidssons noveller sker mycket under ytan. Nästan omärkligt förvrids tillvaron, det trygga och vardagliga balanserar plötsligt på gränsen till något annat som oroar och hotar. Men var denna oro och detta hot kommer ifrån vet man inte riktigt, det bara finns där som en förnimbar känsla. Allt är inte vad det verkar vara; något skaver och gnisslar. I novellen En kort kaffe sitter en man på ett café en morgon. Han ringer sin hustru på mobilen. Hon svarar inte men han får i samma stund se henne komma gående på andra sidan gatan. Hon har lämnat sonen på dagis och har den tre månader gamla dottern i vagnen. Han vinkar för att ge sig till känna. De bestämmer sig för en snabb kopp kaffe tillsammans innan han går till sitt arbete, men samtalet drar ut på tiden och blir inte som han hade tänkt.

I Min mors ansikte ser en kvinna alltid sin mors ansikte framför sig på näthinnan en stund innan hon ska somna. Hon berättar för sin man men hans reaktion blir inte den hon önskar sig.

I titelnovellen Det var länge sedan det var så här spännande möter man två medelålders kvinnor på semester i Jerusalem. På en marknad i Hebron har de köpt varsin negligé, en röd och en gul. Under sin sista kväll slår de sig lösa, dricker whisky på rummet och dansar till orientalisk musik på en arabisk radiokanal. Festen blir högljudd och till slut knackar det på dörren. Utanför står en av de katolska nunnor som driver pensionatet där kvinnorna bor. De får följa med till receptionen där de ska vaktas av nattportieren, Mister Muhammed. Novellerna är välskrivna, fängslande och laddade med lika mycket humor som sorg och smärta. En alldeles vanlig dag kan livet visa sig vara hur spännande som helst.

Det var länge sedan det var så här spännande finns att låna som talbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.