01 september 2011

Etty Hillesum och ett förstört liv


Under sommaren reste jag till Amsterdam för första gången. Vi bestämde i förväg att vika en förmiddag åt Anne Franks hus. Planen var att komma i god tid före öppningsdags, men eftersom vi lyckades gå fel var kön till museet redan timslång när vi till slut hamnade rätt.

Anne Franks dagbok känner alla till och huset där familjen Frank levde gömd finns på alla turisters lista över platser att besöka. Vi har sett fotografierna. Bokhyllan som dolde lönngången. Barnet vid sitt skrivbord. Så även om kön var jättelång hade ingen av oss en tanke på att strunta i besöket. Långsamt närmade vi oss entrén, i något som i bästa fall kan beskrivas som snigelfart. Någonstans kom jag att tänka på Etty Hillesum.

Inte så många känner till Etty och jag råkade på henne av en slump för några år sedan. Även hon var judinna och levde i Amsterdam vid tiden för andra världskriget. Även hon skrev dagbok och precis som Anne Frank dog hon i koncentrationsläger. Men till skillnad från Anne Frank var hon en vuxen kvinna, född 1914, och hon levde aldrig gömd.

Det förstörda livet heter den svenska översättningen av dagböckerna. Jag var så oerhört fascinerad av hennes person när jag läste boken. Etty var så väldigt mycket. Student i språk, juridik och psykologi vid universitetet. Levde i kollektiv och gick i jungiansk terapi. Etty var en modern, självständig kvinna och samtidigt en andlig, känslosam och en intellektuell sökare.

Det förstörda livet finns inläst som talbok.

För den som vill läsa mer finns även Att ta ansvar för Gud av Ylva Eggehorn. Om Etty Hillesum och den lutherske teologen Dietrich Bonhoeffer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.