11 oktober 2011

Staden i den röda kappan av Asli Erdoğan


Den turkiska författaren Asli Erdoğans roman Staden i den röda kappan gavs ut 1998 men översattes till svenska först häromåret. Nu finns den även att låna som talbok. Özgür är en trettioårig kvinna som har lämnat en trygg tillvaro i Istanbul och sedan ett par år tillbaka lever i Rio de Janeiro. Överlever kanske är mer korrekt, för tillvaron i Brasilien är allt annat än välordnad. Özgür lever ur hand i mun och driver omkring på gatorna utan mål. Det hon upplever och bevittnar av kriminalitet, våld, droghandel och prostitution bearbetar hon i den roman hon skriver på. Trots sin ensamhet och utsatthet, all den misär hon bevittnar, kan hon inte förmå sig att lämna staden. Rio är som en kraftig förälskelse. Eller som ett beroendeframkallande gift. Och långsamt bryter staden ned henne.

Det är en mörk och från början olycksbådande berättelse, som utspelas i direkt närhet av död, lust och grymhet. Den är också spännande, pulserande och på det hela taget ganska ovanlig. Det är Özgür och Rio. Rio och Özgür. Gång på gång grips jag av en önskan att gripa in i texten för att förmå henne att ge upp och återvända hem.

Författaren Asli Erdoğan har hyllats av kritiker både i Turkiet och utomlands. Hon beskrivs även som en förkämpe för mänskliga rättigheter.

Staden i den röda kappan som talbok

Av Asli Erdoğan finns även Den mirakulöse mandarinen i TPB-katalogen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.