23 januari 2012

Paradiset finns om hörnet av Mario Vargas Llosa


Spännande roman som pulserar av liv, författad av Mario Vargas Llosa som fick Nobelpriset 2010. Paul Gauguin gjorde sitt bästa för att leva upp till myten om konstnären som ansvarslöst och omoget barn, en udda figur som lever utanför samhället och alla konventioner. Han övergav karriären på börsen i Paris i trettiofemårsåldern för att bli målare, till hustruns förskräckelse och besvikelse. Under många år bodde han på Tahiti, där han tyckte att han passade bättre in än i Frankrike.

Parallellt med Paul Gauguin får man följa historien om mormodern Flora Tristán. Hon blev inte äldre än 41 och under sitt sista år i livet reste hon runt till olika städer i Frankrike och försökte väcka engagemang för kvinnors lika rättigheter och mänskligare levnads- och arbetsvillkor för arbetarna. Det hon såg på fabrikerna gjorde henne ännu mer motiverad att fortsätta sin kamp, även när hon mötte motstånd från många håll. Målet var var att få till en arbetarnas revolution som hon hoppades skulle bli början på ett bättre och mer jämlikt samhälle.

Flora framstår som en superstark kvinna och man imponeras av hennes mod och kraft, medan Paul är en självupptagen slashas som bryr sig om sig själv och sin konst. Mormor Flora hade med all säkerhet förfärats över dottersonens livsstil, men de möttes aldrig eftersom Flora gick bort så ung. Flora och Paul tycks oändligt olika, men det går att dra paralleller och skönja likheter. Båda är väldigt egensinniga och uppfylls av en så stark inre övertygelse att de överger äktenskap och barn för att skapa en värld som bättre rimmar med deras inre längtan. Även om äktenskapen i båda fallen var dåliga, i Floras fall en ren katastrof, så var det inget man gjorde lättvindigt under 1800-talet. Särskilt inte som kvinna. Genom Llosas återblickar växer förståelsen för hur de formades av livsmiljö och erfarenheter, kort sagt bakgrunden till deras vägval.

Paradiset finns om hörnet kan lånas som talbok

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.