17 januari 2012

Frihet av Jonathan Franzen





Vad är priset för det liv man lever? Hur kunde man ha en sådan tur att man föddes under goda omständigheter? Vem är det som i slutänden betalar för västvärldens materialistiska konsumtionssamhälle?
Allt det här är sådant man oundvikligen börjar tänka på när man nyss läst ut den hyllade och otroligt uppmärksammade romanen Frihet av Jonathan Franzen. En fantastisk bok som lever kvar i en länge. Man har lärt känna familjen Berglund: Walter och Patty och deras barn Jessica och Joey. Barnen är vuxna, makarna Berglund har glidit långt isär och frågan är vad som hände med själva livet och hur det blev som det blev. Allt detta får man veta redan i bokens inledande del, där en snabb resumé görs av Walters och Pattys liv, från det att de bildar familj i St.Paul som mycket unga och blir "det första paret med universitetsexamen som köpte ett hus på Barrier Street". När boken inleds har makarna efter många år sålt sitt vackert renoverade, viktorianska hus och flyttat till Washington. Walter är en slags miljöadministratör med vänstersympatier och Patty hemmafru och före detta basketstjärna. Redan i början förstår man att det finns mycket att berätta och makarna Berglund speglas genom grannarnas ögon, de grannar som finns kvar på Barrier Street sedan Berglunds dragit vidare.
Berättarperspektivet växlar sedan romanen igenom. Man får följa Walter och Patty och de människor som återfinns i deras närmaste krets. Den bästa delen, tycker jag, är det långa avsnitt som kallas "Det gjordes misstag" och som är Pattys berättelse, skriven som en del av hennes terapi. Walter och Patty träffas på college och Walter förälskar sig genast. Patty tvekar och dras lika mycket till Walters rumskamrat Richard, som senare blir en mycket känd rockmusiker. Walter kämpar för att lyfta sig från den miljö han kommer ifrån och bli någon annan. Han skyr tanken på sin alkoholiserade far och föräldrarnas skamfilade hotell där han växt upp. Han vill vidare, uppåt. Patty, å andra sidan, vet inte vad hon vill. Den tomhet som genomsyrar henne ekar romanen igenom. Hon väljer till slut Walter och blir till en början den perfekta makan och modern. Men Richard, Walters gode vän, finns hela tiden i familjens närhet som en ständig oro för Patty; en påminnelse om de val hon gjort, och inte gjort. När barnen i princip är vuxna flyttar Walter och Patty till Washington, där Walter fått ett prestigefyllt arbete inom en miljöorganisation. Patty har fortfarande inget arbete men båda försöker, var och en på sitt sätt, komma till rätta med hur man ska leva sitt liv och hantera den frihet man har. För Walter är svaret engagemang, han blir mer och mer involverad i ett stort projekt och väcks också till ett nytt sorts liv när han förälskar sig i sin unga assistent. Patty drivs allt längre mot botten och drabbas av årslånga depressioner.
Den här romanen är så mycket. En roman om USA av idag och hur en familj påverkas av den omvärld de lever i. Man kommer dessa människor så nära, på gott och ont. Man förstår dem alla, man sympatiserar med dem ibland, man blir arg på dem ibland och upprörd och ledsen ibland. En stor roman om banden mellan föräldrar och barn, om vänskap, relationer och kärlek och om hur den vanliga människans liv avspeglar tillståndet i världen. Jag tänker på familjen Berglund varje dag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.