03 januari 2012

De hemlösa


Yiyun Lis roman De hemlösa inleds med att solen går upp den 21 mars 1979, den dag då den unga kvinnan Gu Shan ska avrättas. Hon har tillbringat ett antal år i fängelse efter att ha begått allvarliga övergrepp mot andra under kulturrevolutionen, men när hon nu ska avrättas är det inte för dessa brott utan för att hon under sin tid i fängelset har insett att allt det hon trodde på var en lögn och för att hon har ägnat sig åt att författa kontrarevolutionära texter.

Trots att handlingen i boken kretsar kring Gu Shans avrättning det inte hennes tankar och gärningar som är det viktigaste. Istället får vi följa en grupp personer som på olika sätt påverkas av det som ska hända. Där finns till exempel den handikappade flickan Nini – ett av Gu Shans offer – och den underlige unge mannen Bashi som blir ett oväntat par, den lille pojken Tong och hans hund, samt den vackra och framgångsrika nyhetsuppläsaren Kai som har förälskat sig i en fattig författare med politiskt farliga åsikter.

Gu Shans avrättning blir en katalysator för många händelser. Kai och hennes vänner bestämmer sig för att organisera en protestaktion. Sprickan mellan Gu Shans mor och far växer sig gigantisk när han vill glömma och hålla sig undan medan hon vill kämpa för att rentvå sin dotters namn. Ninis familj ska äntligen få sin hämnd på Gu Shan och stackars Tong vinner till sist ett medlemskap i Pionjärerna – om än på ett sätt han förmodligen alltid kommer att ångra.

De hemlösa är ingen lättläst bok och alla personerna i den råkar illa ut. Men den griper tag ordentligt och man glömmer inte deras öden.

Yiyun Li flyttade från Kina till USA som 15-åring och skriver på engelska. Hon har belönats med ett antal olika priser och hittills publicerat tre böcker, varav två finns på svenska.

De hemlösa (i översättning av Annika Persson) finns inläst som talbok av TPB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.