29 december 2011

Kroppens geni av Sverker SörlinIdag drar Tour de Ski igång och jag tror vi är många som länge längtat efter detta ögonblick, att åter få se norska, svenska, tyska, italienska, franska, kanadensiska, polska, ryska och finska skidmän och -kvinnor kämpa och slita med valla och stavar för att slutligen klättra upp för slalombacken i Val di Fiemme och dråsa i mål av utmattning efter att ha gett sitt allt i nio dagar.

Men hur gör man för att bli världens bästa skidåkare? Författaren och idéhistorikern Sverker Sörlin ville ha reda på svaret, och han ville veta hur fort det egentligen kan gå. Snabbare än Usain Bolt? Fyrtio kilometer i timmen? Femtio?

Sörlin var själv en hyfsad skidtalang när han var ung. Vintern 2010 åker han skidor igen som aldrig förr och fascineras, liksom vi andra, av de fantastiska skidåkarna på tv. Till sommaren tar han chansen att träna med det norska skidlandslaget och möter Marit Björgen och Petter Northug - världens snabbaste skidåkare - och försöker komma till botten med vad som gjort dem så bra. Han besöker deras hembygder, pratar med deras familjer, gamla tränare och bekanta, och lär sig framför allt grunden för den norska skidåkningen: "rolig langkjørning". Han ger sig ut på flera timmars långa löppass över myrarna, cyklar och åker rullskidor ihop med det som idag är världens bästa landslag i längdskidåkning. Allt för att förstå varifrån kraften kommer. För att ta reda på hur fort det kan gå.

Boken växlar mellan tillbakablickar till författarens egen ungdom då han tränade som hårdast, och nutid. Den blir därför både ett slags självbiografi och ett filosofiskt reportage.

Boken har den fantastiska titeln "Kroppens geni - Marit, Petter och skidåkning som lidelse" och finns inläst som talbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.