11 juni 2012

Tan av Margareta Lindholm

Att kunna tänka klart men inte formulera det man tänker i ord. Om det handlar Margareta Lindholms roman Tan, som utspelar sig i 1800-talets Paris. Där bor den unge monsieur Leborgne som är son till en skräddare och arbetar i familjens firma tillsammans med sin syster. Ända sedan barndomen har han lidit av svåra anfall, förmodligen en form av epilepsi, och de gör att han inte kan utföra något tungt arbete. En dag drabbas han av något som kan vara en hjärnblödning. Han överlever men kan inte längre uttrycka sig i ord, trots att han förstår allt som sägs runtomkring honom. Det enda ord han får ur sig är: ”Tan”.

Så småningom placeras han på ett mentalsjukhus i utkanten av staden. Tan – för det är så de andra patienterna och vårdarna kommer att kalla honom – har tur i oturen, för sjukhuset Bicetre har genomgått reformer och de intagna behandlas bättre här än på många andra ställen i landet. Ändå är det ett svårt och bitvis ganska hårt liv: patienterna är fria att ströva runt i parken men kan inte lämna området, de arbetar med olika sysslor utomhus eller inne i byggnaderna och deras fysiska omgivning är ganska torftig. Ibland hittar de ett hörn eller en undanskymd plats där de kan ”vänslas” med varandra.

Tan känner ett visst förtroende för läkarna, särskilt den unge neurologen Broca, vars dröm är att lära sig mer om hur den mänskliga hjärnan fungerar. Kanske kommer han att lösa mysteriet med Tans oförmåga att tala?

Tan lever i många år på sjukhuset. Han får vänner och ovänner och finner även kärleken bland patienterna, även om han inte får njuta av den lyckan särskilt länge. Han utsätts för övergrepp och drabbas av förluster och orättvisor som han inte kan protestera mot. Hans syster behåller kontakten och kommer då och då på besök. Trots de ibland våldsamma händelserna är Tans historia stillsamt berättad men läsaren kommer honom ändå mycket nära och han blir en verklig person med tankar, känslor och drömmar.

Margareta Lindholms roman är baserad på en sann historia om den berömde neurologen Pauls Brocas första kända patient. Tan finns som talbok i TPB:s katalog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.