20 september 2012

Augustenbad en sommar av Anneli Jordahl

Augustenbad ligger utanför Katrineholm och dit tar sig poeten Andreas med tåg från Stockholm. Väl på plats i ett kylslaget juni tvekar han och försöker låta bli att tänka på all sprit som flödar i Stockholm. Den här sommaren ska hans kropp renas från alkohol och fet mat, den ska andas frisk luft och dricka välgörande källvatten. Men motivationen tryter; kalla bad, diet och nykterhet frestar inte. Men det finns annat som lockar desto mer, för i Augustenbad finns också kärlekslek. Och Jordahl skriver en uråldrig berättelse om mannen som smiter från ansvar och kvinnan som straffas för sin oförsiktighet.

Det är överklass och underklass, men överklasspoeten har i själva verket inga egna pengar. Han har gift sig till förmögenhet och kurortsvistelsen bekostas av fruns familj. Andreas har mer gemensamt med de som badar, tvättar, städar, stryker och lagar mat åt kurortsgästerna än vad han ger sken av. Det tär på självkänslan det där med pengarna, men nån gång hoppas han göra sig ett namn och slippa skammen. Förra sekelskiftet känns inte avlägset i Jordahls roman, snarare som ett nära förflutet i välbekant sommarsvenskt landskap.

Augustenbad en sommar finns att låna som talbok och punktskriftsbok . En fin roman som i språk och tematik påminner om Anneli Jordahls roman Jag skulle vara din hund (om jag finge vara i din närhet).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.