23 oktober 2012

Mörk jord av Belinda Bauer


Tolvårige Steven står ensam och gräver på heden Exmoor av en hjärtskärande anledning: han vill försöka hitta sin morbror Billy som mördades av en pedofil för många år sedan. Stevens mormor står fortfarande och väntar på att hennes son ska komma hem och Steven vill ge henne ro. Så han gräver, gräver och gräver, tills han en dag inser att han inte har en chans i det väldiga landskapet. Så han skriver till pedofilen – som inser att han får brev från ett potentiellt offer…

Imponerande debutroman av Belinda Bauer. Mycket spännande och otäck deckare, där man ofta sitter och håller andan och bara vill skrika till huvudpersonen – gör det inte! Men det gör han. Förstås… Både personerna i romanen och berättelsen i sig är präglade av den mörka och karga Exmoorheden. Innehåller dessutom mycket bra personskildringar, där författarinnan trovärdigt lyckas beskriva både den tolvårige Steven och den vuxne seriemördaren Avery.

Författarinnan har även skrivit två till böcker som tillsammans med denna bildar en sammanhängande trilogi. Personer och händelser som finns i första boken återkommer i de senare delarna och historierna flätas samman till en sorgsen, förtvivlad men också hoppingivande helhet. Man kan läsa böckerna fristående, men läser man dem i ordning får berättelserna ett helt annat djup.

Mörk jord finns som talbok.

Den andra delen, Skuggsida finns som talbok, och den tredje och avslutande delen Ni älskar dem inte finns också som talbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.