30 november 2012

Spännande vinterläsning

Så här i vintertider kan det vara mysigt att kura ihop sig i soffan och uppslukas av en spännande bok som inte kräver så mycket hjärnverksamhet. Här kommer därför tre titlar som fungerar bra en mörk och kall decemberdag när man bara vill koppla av. Alla är riktiga sträckläsningsböcker, man bara måste få veta vad som händer härnäst. I vissa av böckerna är gåtan mer intressant än svaret och man kan kanske känna att författaren inte riktigt hade tänkt igenom innan hur berättelsen skulle sluta. Men det kan man ändå leva med eftersom resan dit är så nöjsam!

Tänk på ett tal av John Verdon
Dave Gurney, en pensionerad kriminalare, får en dag besök av en gammal kamrat, Mark Mellery, som vill ha hans hjälp. Han har fått ett mystiskt brev. Det är skrivet på vers och slutar med: "tänk på ett tal vilket som helst upp till tusen och öppna det lilla kuvertet." Mark tänker på 658 och när han tittar i det förseglade kuvertet finner han exakt samma tal där. Gurney är till en början mest road av brevet. Men när Mark efter ett par veckor hittas död med uppskuren hals på sin egendom och flera mord inträffar, där offren fått samma typ av brev, finner sig Gurney plötsligt indragen i den dödliga jakten på en intelligent psykopat och seriemördare där även hans eget förflutna blir ett hot.

Innan jag somnar av S.J. Watson
47-åriga Christine Lucas lider av amnesi vilket innebär att varje gång hon vaknar minns hon inget av de arton år som gått sedan hennes olycka. På initiativ av sin läkare börjar hon skriva dagbok och allt eftersom flyter fragment av minnen upp till ytan. Vad är sanning och vad är lögn? Vem kan hon lita på och vad är det egentligen som har orsakat hennes minnesförlust?

Utan ett ord av Linwood Barclay
14-åriga Cynthia skriker åt sina föräldrar och slår igen dörren till sitt rum. När hon vaknar nästa morgon förväntar hon sig en konfrontation, men istället är huset tomt. Hennes mamma, pappa och storebror är borta.  25 år senare bestämmer sig Cynthia för att delta i ett tv-program om olösta fall i ett sista försök att få veta vad som hände den där natten. Först händer ingenting. Sen ringer telefonen. En mansröst säger att hennes familj förlåter henne. Cynthia är nära att bryta ihop. Är hennes familj vid liv? Varför har de aldrig hört av sig? Cynthia börjar forska i försvinnandet, och trådarna leder till fruktansvärda hemligheter. Kanske hade det varit bättre att låta det förflutna vila.
Utan ett ord finns att låna som talbok. Vi har även flera andra böcker av Linwood Barclay.

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.