07 februari 2013

Tre zombie-romaner


I floden av zombie-böcker som drabbat oss den senaste tiden vill jag tipsa om tre böcker som sticker ut i mängden. Som all god skräcklitteratur så är det här inte enbart tre historier om ”things that go bump in the night” utan säger också något om oss människor och hur vi agerar och reagerar.  Sedan passar det ganska bra att kura ihop sig i vintermörkret med en skräckroman och vara glad att det bara är på låtsas!

Varma kroppar av Isaac Marion
Zombier har inga känslor - om de inte äter av din hjärna. Världen har fyllts av zombier och ingen vet varför. R är en av dem. Zombier har inga egna känslor eller minnen - men om de äter av en människas hjärna återupplever de scener ur den personens liv. Det är så det går till när R blir förälskad. Han dödar en ung man och övertar hans kärlek till flickvännen. Nu har R ett mål i tillvaron. Han vill hålla kvinnan gömd från de andra zombierna och se till att hon överlever. Den unge mannens känslor blir som en drog för R; bit för bit äter han av pojkvännens hjärna. Scen för scen upplever R hans liv, och det förändrar honom för alltid. Isaac Marions debutroman. Kommer även som film under året – men läs boken först!


I dödsskuggans land av Alden Bell
En postapokalyptisk zombieroman med en svärande, illitterat sydstatstjej i huvudrollen. Femtonåriga Temple kan inte läsa eller skriva och känner inte till den värld som fanns innan förödelsen, men hon kan hantera en kniv. Vi får följa med henne på en snirklig färd genom ett ödelagt amerikanskt landskap, där den största faran är inte är de zombies som tagit över jorden utan de människor som är kvar. Poetiskt språk med mycket bibliska referenser och svärtad av sorg.


Världskrig z: en muntlig historik över zombiekrigen av Max Brooks

Brooks historia är förlagd till tio år efter tredje världskriget som kallas Världskrig Z eftersom det har varit ett krig, inte mellan människor utan mot zombier. Berättelsen består av en rad intervjuer med en skiftande skara överlevande utspridda över världen. Det är Max Brooks själv som i fiktiv gestalt reser runt och söker upp män, kvinnor och barn, i allt från före detta miljonstäder till några av de mest avlägsna och ogästvänliga platserna på jorden, för att bevara den mänsklig vittnesbörden från de apokalyptiska åren.  Denna bok har också filmatiserats, men har skrivits om ganska rejält till att bli en mer ordinär zombie-film. Jag rekommenderar att ni läser boken, då den har en mer spännande infallsvinkel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.