14 december 2009

Presidentens hustru

Det finns romaner som du, av olika skäl, inte tror att du vill läsa. Kanske ligger handling och ämnesval för långt ifrån dina egna åsikter, din egen intressesfär och du bara vet att den där boken kommer du aldrig att öppna. Så gör du det en dag ändå och det märkliga inträffar att du finner dig besegrad, ditt motstånd smälter bort och liksom förtrollad följer du berättelsen som löper över sidorna.

Presidentens hustru av Curtis Sittenfeld bygger delvis på Laura Bushs liv. I den prolog som inleder boken ligger Alice Blackwell, född Lindgen, i sin halva av dubbelsängen i ett sovrum i Vita huset. Medan USA:s president sover tryggt vid hennes sida är Alice vaken och rannsakar sina livsval, sitt äktenskap och det faktum att det liv hon lever är ett liv som står i motsats till den hon själv innerst inne är. Är hon skyldig och i så fall till vad? Står man till svars för sin älskades handlingar?


Läsaren flyttas sedan tillbaka till år 1954 i Riley, Wisconsin. Alice är åtta år och lever ett ordinärt medelklassliv med sin mor, sin far och farmor. Hon är förälskad i klasskamraten Andrew Imhof, en förälskelse som så småningom visar sig vara ödesdiger och kommer att påverka hennes liv för all framtid.


Alice växer upp till en övertygad demokrat. Hon utbildar sig till bibliotekarie och får arbete i en skola. Arbetet med barnen och litteraturen är det som fyller hennes liv med mening och hon bryr sig inte om andra människors synpunkter på att hon, när hon passerat trettio, borde vara gift. Istället lägger hon handpenning på sitt eget drömhus och fantiserar om hur hon ska inreda det.


Då möter hon Charlie på en fest. Charlie Blackwell är den charmige, självsäkre sonen till en republikansk senator och tillsammans med sina bröder arvtagare till en koncern inom köttindustrin. Hans uppväxt har präglats av pengar och en känsla av att höra till de utvalda, för vilka allting är möjligt. Till sin förvåning, och nästan mot sin vilja, inser Alice att detta är en man som lyssnar på vad hon säger, som förstår hennes sexuella behov och som kan grilla den perfekta hamburgaren. Kärleken växer mellan det till synes omaka paret och Alice introduceras i en ny värld. Minnesvärd är till exempel beskrivningen av när hon för första gången introduceras på Halcyon, klanen Blackwells privata sommarparadis med sina oskrivna regler för ett otvunget socialt umgänge.


En fascinerande roman som med humor och psykologisk skärpa behandlar kärlek, pengar, missbruk, klass, moral och omoral.


Låna boken hos TPB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.