15 mars 2010

En förlorad värld av Evelyn Waugh

Charles Ryder är trött på kriget och hans kompanis ständiga förflyttningar. En morgon efter en sådan finner han sig i parken till Brideshead Manor och kastas tillbaka i minnet till en helt annan tid.

Under sin studietid i 20-talets Oxford mötte han och förälskade sig i Sebastian Flyte, en sorglös bohemisk ung adelsman.


Genom Sebastian blir Charles introducerad till familjen på Brideshead och han blir fascinerad av och indragen i familjens liv. Först som Sebastians vän och, många år, senare som hans syster Julias älskare.


Boken är en kärlekshistoria utan lyckligt slut men utan bittra undertoner. Charles berättar sin historia och man engageras i personerna som spelar viktiga roller i hans utveckling. Religionen har stor betydelse i berättelsen, valet står mellan den himmelska nåden eller kärleken här och nu.

Berättelsen ger även intressanta inblickar i ett England i förändring. De gamla adelsfamiljernas hävdvunna makt håller långsamt på att glida dem ur händerna. En del försöker spjärna emot medan andra kastar sig in i den moderna tiden.


Läs och njut av jordgubbar och champagne i en svunnen värld.Finns att låna som talbok på flera språk och som punktskrift

1 kommentar:

  1. Intressant! Jag har inte läst boken men fick låna tv-serien från tidigt 80-tal på dvd av en vän som hade höjt den till skyarna. Jag blev tyvärr besviken men kan tänka mig att boken är bättre.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.