18 mars 2010

Ingen hör hemma här mer än du av Miranda July


OmslagsbildMiranda July föddes 1974 och växte upp i Berkeley, Kalifornien. Hon är verksam som konstnär, filmskapare och författare. Debutfilmen Me and you and everyone we know vann Caméra d’Or-priset vid filmestivalen i Cannes 2005. Några människor rör sig i cirklar runt varandras liv och det finns en sorts gripande blandning av humor och svärta i sättet de skildras på och i deras försök att närma sig varandra.

Samma humor och svärta återfinns i Miranda Julys första bok, novellsamlingen Ingen hör hemma här mer än du. De människor som beskrivs delar alla en slags förundran över tillvaron; det är som om de alla går klädda i kläder som egentligen är sydda för någon annan och där passformen lämnar en del övrigt att önska. Men man har den kostym - och det liv - man har och det gäller att fylla ut och ta plats så gott det går, på sina egna villkor.


En ung kvinna arbetar med en grupp äldre människor som vill lära sig att simma. Problemet är bara att de saknar en bassäng. Men den unga kvinnan förvandlas ändå till en simcoach när hon tränar sina åldrade elever i torrsim på golvet i sin egen lägenhet och några av dem förbättrar avsevärt sina färdigheter.


En sekreterare upplever telefonsamtalen med chefens fru som ett slags andningshål i tillvaron och anmäler sig till samma kurs i sömnad för att få lära känna henne på riktigt. Men vad händer när en människa inte riktigt är den man trodde att hon skulle vara?


Ett gift par som för länge sedan glidit ifrån varandra upplever en kort tid av förnyad kontakt och spänning i sitt förhållande när de båda får arbeta som statister vid en filminspelning. Som restauranggäster i bakgrunden ska de låtsas äta, dricka och samtala. Samtalet ska vara ljudlöst men ge intryck av att vara på riktigt. Den laddning som uppstår mellan man och hustru när de tvingas kommunicera utan ord drabbar dem med kraft. Men vilka blir konsekvenserna när filminspelningen är över?


Trots den djupa smärta man kan ana i botten av många av Miranda Julys berättelser finns också något annat, som liksom svävar över texten: ett försonande hopp hos någon som betraktar, gestaltar och beskriver utan att någonsin fördöma de karaktärer hon så skickligt mejslat fram.


Låna boken hos TPB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.