Yarden kom ut förra året och belönades med Ivar Lo-Johanssons personliga pris. Det är en gripande och mycket drabbande självbiografisk berättelse om hur författaren vid fyrtiotre års ålder drabbas av akuta ekonomiska problem och tvingas söka arbete på Yarden, ett bemanningsföretag i Malmö hamn. Hans arbetsuppgift är att flytta bilar och arbetsvillkoren för honom själv och de andra timanställda hör till de sämsta. Det hårda kroppsarbetet känner han igen för han har arbetat i hamnen förut, tjugo år tidigare. Den omvända klassresan för honom tillbaka till den värld han en gång kom ifrån och de minnesbilder som växer fram är bilder av utsatthet och utanförskap; det är historien om att växa upp med en far som försvinner och lämnar Kristian och hans syskon i en värld som styrs av deras psykiskt sjuka mamma, om hur det känns att alltid vara fattig. Kristian slutar skolan tidigt och försörjer sig på tillfälliga arbeten. Han får tidigt drogproblem och drabbas av psykos när han är tjugotvå. Men han hittar en egen väg att gå, till ett annat liv och andra sammanhang, då han upptäcker litteraturen. Han börjar skriva själv. Pojken som växer upp i Rosengård och slutar skolan efter åttonde klass kommer en dag att räknas som en av Sveriges främsta poeter.
Det som gör den här boken så stark och speciell är Kristian Lundbergs hänsynslöst uppriktiga beskrivning av verkligheten, av vad det är som formar en människa och vad vi gör av det arv vi alltid bär med oss. Utifrån sitt eget liv, sin levnadshistoria ställer han frågor om klass och tillhörighet, skam och svek.
”Ibland tänker jag att det som skapar en människa är förmågan att välja det goda. Andra gånger tror jag att det inte finns någonting sådant som godhet. Vad krävs det av oss som kallar oss människor? Allt mer tror jag att det som krävs av oss är att skapa förutsättningarna så att vi kan välja det goda, om vi vill. En utsvulten har inte de förutsättningarna, en som räds för att bli skild från sitt arbete har inte heller de förutsättningarna. Det gör oss omänskliga. Systemet utnyttjar detta. Använder oss.”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.