02 juli 2010

Ombyte av tåg av Walter LjungquistEn snabbläst bok om ett oväntat möte är Walter Ljungquists kortroman "Ombyte av tåg" från 1933.

Boken, som filmatiserades 1943 av Hasse Ekman med Ekman själv och Sonja Wigert i huvudrollerna, var Ljungquists debutbok och kom att följas av ett tjugotal romaner, novellsamlingar och filmmanus.

Ombyte av tåg handlar om en man och en kvinna som möts av en slump på en perrong där de båda ska byta tåg på sina vitt skilda resor mot tiden som väntar framför dem. De är bekanta från förr som återses efter flera år. Mötet är lika överraskande som omvälvande. Livet blir sällan som man tänkt sig. Vi ska alla dö en dag, frågan är vad vi väljer att göra dessförinnan?

Ljungquist tilldelades en rad utmärkelser för sin litterära gärning; De Nios stora pris, Svenska Dagbladets litteraturpris och Litteraturfrämjandets stora romanpris bland andra. Han var gift med Gerda Antti fram till sin död 1974.

Boken, som tidigare funnits som kassett, är under produktion nu och kommer finnas som DAISY-talbok i september. Till dess finns det en rad andra av Ljungquists böcker att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.