24 september 2010

Fortfarande Alice av Lisa GenovaAlice Howland är femtio år och upptäcker att hon börjar bli disträ. Var la hon det där pappret, och vad var det nu igen hon skulle föreläsa om idag? Det har varit mycket att göra på sistone, ett ansvarsfullt och krävande jobb som professor i psykologi på Harvard, resor, föreläsningar, konferenser. De tre vuxna barnen är utflugna ur hemmet. Nu borde vara tiden då Alice och maken John kan njuta av sina framgångsrika liv, sitt hem, sina karriärer, sin familj och av varandra.

Under sin vanliga joggingrunda upptäcker Alice en dag förskräckt att hon inte vet hur hon ska hitta hem. Orolig bokar hon tid hos sin läkare för att få undersökt vad det är som händer, är det klimakteriet som påverkar henne? Men det är inte klimakteriet, det är inte de många resorna eller de långa arbetsdagarna. Alice får diagnosen tidig Alzheimers sjukdom.

Fortfarande Alice utspelar sig under ungefär två års tid då läsaren får följa Alice från diagnosen och under en period då sjukdomen sakta men säkert försämrar henne. Det är ett tragiskt, skrämmande och nära porträtt av en människas grymma livsöde, från framgångsrik och ansedd Harvardprofessor till en isolerad liten människa som inte ens känner igen sina allra närmaste.

Författaren Lisa Genova är själv forskare i neuropsykologi och hennes kunskaper inom ämnet ger boken en speciell dimension.

Det är en stark berättelse, men den är inte sentimental. Jag blev väldigt berörd.

Fortfarande Alice kom ut på svenska i våras och har fått fina recensioner i tidningar och bloggar. Den kommer snart finnas som talbok att ladda ned i TPB-katalogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.