13 september 2010

Humor av Jerome K. JeromeTre män i en båt läste jag för andra gången i somras. Första gången var för 41 år sedan. Tre män och en hund ska ge sig ut på Themsen, och både förberedelserna för resan och själva resan har fått många att skratta högt.

Kanske inte lika känd är uppföljaren Tre män på velociped. Den handlar om samma män som den här gången ger sig ut i Europa. Den är lika dråplig som den förra boken. Jag förstår bara inte varifrån den har fått sin titel i den svenska översättningen. Visst förekommer velocipeder, men lika mycket tågresor och fotvandringar. Originalets titel är Three Men on the Bummel och bummel förklaras alldeles i slutet av boken: det är när man ger sig ut på resa, som kan vara lång eller kort … man ler och är trevlig mot folk man möter … Man slår följe med en del av dem … Boken kom ut första gången år 1900 och så frispråkigt som man uttryckte sig då, kan man nog inte göra nu.

Tre män i en båt finns både som punktskriftsbok och talbok. Punktskriftsboken har 5 volymer och är skriven med kortskrift (K 75). DAISY-talboken är 6 tim 26 min lång.

Tre män på velociped finns inte på punktskrift. DAISY-talboken är 7 tim och 14 min lång.

The Jerome K. Jerome Society

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.