10 september 2010

Kärleksroman av Carina BurmanÖstersjöns Rotaryklubb i Visby bildar bakgrund till de passionsdramer som utspelas i Kärleksroman av Carina Burman. Inblandade är de gifta arkeologerna Frida och Christian, allmänläkaren Louise med maken Peter som är präst, konstnären Gurli med en förkärlek för lila tunikor samt Björn, Rotaryklubbens ordförande och rektor vid gymnasiet.
Det hela tar sin början då Frida och Christian, båda anställda vid Riksantikvarieämbetet, för att få behålla sina jobb tvingas acceptera en förflyttning till Gotland när myndigheten utlokaliseras till Visby. De finner sig relativt snabbt i sitt öde, de tre barnen får plats på en montessoriförskola och livet rullar på.
Så ska Rotaryklubben välja nya medlemmar och valet faller på tre kvinnor, Frida, Louise och Gurli. Frida, som aldrig någonsin haft en tanke på att gå med i Rotary, finner snart till sin förvåning att hon börjar trivas med de regelbundna fredagsmötena och de människor hon lär känna. Hon blir bland annat bekant med Louise, som på Fridas rekommendation väljer samma förskola till sina barn. En eftermiddag kommer Frida för att hämta barnen och hon anländer samtidigt som Peter, Louises man. Förälskelsen är ögonblicklig, jorden vrider sig ett varv och efter det mötet blir inget mer sig likt. Vid en fest där alla fyra deltar visar det sig dessutom att Christan och Louise har mycket gemensamt.
Om författaren kan man i en recension i Dagens nyheter läsa att hon skriver ”underhållning för en bildningssugen läsekrets med vissa pretentioner”. Carina Burman är litteraturvetare och doktorerade med en avhandling om Johan Henrik Kellgren, som hon också skrivit en roman om. Flera av hennes mycket läsvärda och roliga romaner har litteraturhistorisk anknytning.
Kärleksroman höjdes inte tills skyarna i dagstidningarnas recensioner och flera recensenter menade att författaren inte går på djupet i personbeskrivningarna, att hon inte förmår beskriva de svårigheter som följer med de förändrade livsvillkoren för bokens karaktärer. Jag tror inte heller att det är bokens syfte. För mig är det här en bok som det helt enkelt är ett nöje att läsa, en bok att ta till när man vill läsa något riktigt välskrivet och roande. För det är underhållning det handlar om. Kultiverad underhållning.

Kärleksroman finns som talbok

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.